U trendu

Asad: Zemlje bivše Jugoslavije smo uvek smatrali prijateljima

Predsednik Sirije Bašar al Asad izjavio je da su građani Sirije zemlje bivše Jugoslacije „uvek smatrali prijateljima“, kao i da ne zna koliko se džihadista i terorista sa Balkana bori u Siriji.

U intervjuu za hrvatski Večernji list, Asad kaže da je diplomatske, a možda i ekonomske odnose moguće obnoviti sa Hrvatskom, te da zvanični Zagreb, kako je rekao, ima brojne interese u Siriji.

To, dodao je, zavisi od političkog usmerenja postojećih vlada.

„Ako su postojale greške u politici, posebno one koje su počinile prethodne vlade, vrlo je lako za buduće vlade ili za ovu postojeću obnoviti te odnose… Mi nismo nikada, tokom cele naše istorije otkad su započeli odnosi između nas i Hrvatske sada, a bivše Jugoslavije u prošlosti, izveli nikakav neprijateljski čin protiv tih zemalja. Uvek smo ih smatrali prijateljima“, rekao je Asad i upitao kakvo opravdanje ima hrvatska vlada da pošalje oružje teroristima u Siriji koje će se koristiti za ubijanje nedužnih Sirijaca.

„Mislim da nema opravdanja za to i nadamo se da sadašnja vlada to ne prihvata“, kazao je sirijski predsednik.

Na pitanje koji „da li postoji veliki broj džihadista i terorista koji su došli s Balkana“ i „ima li informaciju o njihovu broju“, predsednik Sirije je odgovorio odrečno.

„Nemamo tačne informacije zbog našeg turskog suseda pod vođstvom kriminalca (turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana), koji podržava jačanje prisustva ctih terorista u Siriji. To nam onemogućuje kontrolu granica i kao posledicu toga ne omogućuje tačnu statistiku o broju terorista koji ulaze i izlaze iz zemlje“, rekao je Asad.

On je istakao da „glavno pitanje nije pitanje nacionalnosti tih terorista, jer teroristi gledaju na celi svet kao na jedinstvenu arenu“.

„Oni ne vode računa ni o nacionalnoj dimenziji ni o političkim granicama. Tako da opasnost za vašu zemlju ili za Evropu uopšte ne dolazi samo od evropskih terorista. Istina je da neki Evropljanin može da bude opasniji jer poznaje vaš region u detalje, ali njega će pratiti i drugi teroristi iz drugih zemalja, teroristi koji dele istu doktrinu, aspiracije i ideje, u nameri da izvedu napade“, ocenio je sirijski predsednik.

Asad je dodao da „kada govorimo o broju terorista u Siriji, svakako govorimo o stotinama hiljada ili barem o više od stotinu hiljada“.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike