U trendu

Asad: Zemlje bivše Jugoslavije smo uvek smatrali prijateljima

Predsednik Sirije BaÅ¡ar al Asad izjavio je da su građani Sirije zemlje bivÅ¡e Jugoslacije „uvek smatrali prijateljima“, kao i da ne zna koliko se dÅŸihadista i terorista sa Balkana bori u Siriji.

U intervjuu za hrvatski Večernji list, Asad kaÅŸe da je diplomatske, a moÅŸda i ekonomske odnose moguće obnoviti sa Hrvatskom, te da zvanični Zagreb, kako je rekao, ima brojne interese u Siriji.

To, dodao je, zavisi od političkog usmerenja postojećih vlada.

„Ako su postojale greÅ¡ke u politici, posebno one koje su počinile prethodne vlade, vrlo je lako za buduće vlade ili za ovu postojeću obnoviti te odnose… Mi nismo nikada, tokom cele naÅ¡e istorije otkad su započeli odnosi između nas i Hrvatske sada, a bivÅ¡e Jugoslavije u proÅ¡losti, izveli nikakav neprijateljski čin protiv tih zemalja. Uvek smo ih smatrali prijateljima“, rekao je Asad i upitao kakvo opravdanje ima hrvatska vlada da poÅ¡alje oruÅŸje teroristima u Siriji koje će se koristiti za ubijanje neduÅŸnih Sirijaca.

„Mislim da nema opravdanja za to i nadamo se da sadaÅ¡nja vlada to ne prihvata“, kazao je sirijski predsednik.

Na pitanje koji „da li postoji veliki broj dÅŸihadista i terorista koji su doÅ¡li s Balkana“ i „ima li informaciju o njihovu broju“, predsednik Sirije je odgovorio odrečno.

„Nemamo tačne informacije zbog naÅ¡eg turskog suseda pod vođstvom kriminalca (turskog predsednika RedÅŸepa Tajipa Erdogana), koji podrÅŸava jačanje prisustva ctih terorista u Siriji. To nam onemogućuje kontrolu granica i kao posledicu toga ne omogućuje tačnu statistiku o broju terorista koji ulaze i izlaze iz zemlje“, rekao je Asad.

On je istakao da „glavno pitanje nije pitanje nacionalnosti tih terorista, jer teroristi gledaju na celi svet kao na jedinstvenu arenu“.

„Oni ne vode računa ni o nacionalnoj dimenziji ni o političkim granicama. Tako da opasnost za vaÅ¡u zemlju ili za Evropu uopÅ¡te ne dolazi samo od evropskih terorista. Istina je da neki Evropljanin moÅŸe da bude opasniji jer poznaje vaÅ¡ region u detalje, ali njega će pratiti i drugi teroristi iz drugih zemalja, teroristi koji dele istu doktrinu, aspiracije i ideje, u nameri da izvedu napade“, ocenio je sirijski predsednik.

Asad je dodao da „kada govorimo o broju terorista u Siriji, svakako govorimo o stotinama hiljada ili barem o viÅ¡e od stotinu hiljada“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.