U trendu

Asanž pred Obaveštajnim komitetom o ruskom mešanju u izbore?

LONDON – Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž razmatra ponudu da se pojavi pred Obaveštajnim komitetom američkog Senata, gde bi govorio o navodnoj umešanosti Rusije u američke izbore 2016. godine, izjavila je danas njegov advokat Dženifer Robinson.

Američki obaveštajni komitet američkog Senata zainteresovan je da sasluša Asanža, navela je Robinson u saopštenju.

Ona je navela da oni koji su zaduženi za istragu tražili da se Asanž lično pojavi u međusobno prihvatljivom terminu i mestu.

„Ozbiljno razmatramo ponudu, ali moramo da obezbedimo da je garantovana zaštita Asanžu“, navela je Robinson.

Vikiliks je objavio pismo Obaveštajnog komiteta američkog Senata, koji je tražio od Asanža da lično svedoči na zatvorenom saslušanju u okviru istrage o navodnom mešanju Moskve u predsedničke izbore da bi se pomoglo Donaldu Trampu da pobedi na njima.

Rojters napominje da nije detaljno obrazloženi kako bi bilo kakav intervju sa američkim senatorima mogao da bude sproveden, a portparolka Asanža kaže da je „sve moguće“.

Napomenula je da nije isključeno da se on i lično pojavi pred američkim odborom.

Asanž je našao utocište u Ambasadi Ekvadora u Londonu 2012. godine nakon što su ga švedske vlasti optužile za seksualni napad.

Iako je ta optužnica odbacena, on i dalje strahuje od izručenja SAD gde ga traže zbog objavljivanja tajnih diplomatskih depeša.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.