U trendu

Asanž: Vikiliks s tehnološkim firmama protiv hakovanja CIA

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž rekao je danas da će njegova organizacija sarađivati sa tehnološkim kompanijama kako bi im pomogla da se zaštite od hakerskih programa CIA-e.

„Odlučili smo da radimo s tim kompanijama, da im omogućimo ekskluzivan pristup nekim tehničkim detaljima koje imamo, kako bi se izbegle neprilike“, rekao je Asanž na onlajn konferenciji za medije, prenosi AP.

Asanž je priznao da su tehnološke kompanije zatražile više detalja o sistemima CIA-a za sajber špijunažu čije postojanje Vikililks tvrdi da je obelodanio objavivši u utorak veliku količinu obaveštajnih podataka za koje navodi da su procureli iz američke Centralne obaveštajne agencije.

CIA za sada nije ni potvrdila ni negirala autentičnost tih podataka, napominje američka agencija.

Asanž je danas, obraćajući se putem Fejsbuka uživo iz ambasade Ekvadora u Londonu gde živi od 2012, optužio CIA-u za „pogubnu nesposobnost“ jer je čuvala hakerske tajne na jednom mestu, prenosi AFP.

„Ovo je istorijski čin pogubne nesposobnosti, kada neko stvori takav arsenal i onda ih sve čuva na jednom mestu“, zaključio je osnivač Vikiliksa.

Rojters navodi da Vikiliks nije objavio sve podatke o programima koji bi bili potrebni za hakovanje telefona, kompjutera i televizija povezanih sa Internetom.

U utorak je Vikiliks objavio oko 9.000 dokumenata za koje tvrdi da su deo ogromne količine podataka procurelih iz CIA-a, opisavši ih kao dosad najobimnije objavljivanje tajnih obaveštajnih podataka.

Dokumenta pokazuju da je CIA proizvela više od 1.000 štetnih kompjuterskih sistema – virusa i drugih programa koji mogu da se infiltriraju i preuzmu kontrolu nad ličnom elektronikom, tvrdi Vikiliks, dok je CIA danas optužila tu medijsku organizaciju da pomaže američkim rivalima i ugrožava bezbednost Amerikanaca.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.