U trendu

ASEAN: Bez političke volje nema ni mira u Mjanmaru

PNOM PEN – Nedostatak poverenja i političke volje guše mirovni proces u Mjanmaru, a blok zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) najavljuje da će produžiti izolaciju generala iz vladajuće vojne strukture, osim ako se ne budu angažovali u dijalogu sa političkim protivnicima i postignu konkretan napredak, poručio je danas specijalni regionalni izaslanik ASEAN-a i zamenik premijera Kambodže Prak Sokhon.

On je kao predsedavajući ovonedeljnih sastanaka ministara spoljnih poslova zemalja ASEAN rekao da ta organizacija neće odustati od Mjanmara, iako ne vidi spremnost ni s jedne strane da se odustane od borbe, prenosi Rojters.

Od prošlogodišnjeg vojnog puča i ukidanja 10-godišnje krhke demokratije, Mjanmar je zarobljen u spirali nasilja, protesta, štrajkova i oružanog otpora vojnoj hunti.

Prak Sokhon je rekao da je nedavno pogubljenje četvorice aktivista koji su povezani sa pokretom otpora predstavljalo veliki udarac za sve morovne napore i nade.

Udruženje nacija jugoistočne Azije saglasno je da će morati da preispita svoj stav prema Mjanmaru ukoliko ne bude napretka u dijalogu između dve strane.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.