U trendu

ASNS: Zaposlenima u kovid bolnicama beneficiran staž

BEOGRAD – Asocijacija slobodnih i nazavisnih sindikata (ASNS) uputila je danas incijativu Vladi Srbije da se zdravstvenim radnicima i drugim zaposlenima, za radno vreme tokom kojeg obavljaju poslove u kovid bolnicama i ambulantama, obezbedi beneficiran radni staž.

U sindikatu se zalažu da se svima u kovid bolnicama i ambulantama staž osiguranja računa sa uvećanjem od 50 odsto.

Svi zaposleni koji rade u kovid bolnicama i ambulantama poslove obavljaju u najtežim mogućim uslovima sa permanentnom opasnošću po zdravlje i život, podsećaju iz ASNS.

Navode i da su ispunjeni svi uslovi predviđeni Zakonom o penzijsko invalidskom osiguranju propisani za druge zaposlene koji rade sa mnogo manje rizika i u znatno povoljnijim uslovima, i da zato ASNS pokreće inicijativu da im se prizna staž osiguranja sa uvećanim trajanjem i to sa maksimalnim uvećanjem za 50 odsto.

Smatraju da bi priznavanje uvećanog trajanja staža osiguranja predstavljalo ne samo transparentan akt društvenog priznanja za njihov požrtvovan rad, već i način da se u nemogućnosti adekvatne novčane nagrade, barem delimicno kompenzuje njihovo izlaganje opasnosti i napori koje čine u lečenju pacijenata.

ASNS u saopštenju navodi da za realizaciju ovih mera nisu potrebna nova sredstva u republičkom budžetu , kao ni Fondu PIO.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.