U trendu

Astronaut iz UAE neće ići u kosmos posle havarije na Sojuzu

MOSKVA – Astronaut iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji je trebalo da bude poslat u misiju na Međunarodnu svemirsku stanicu (MS S) u aprilu, neće leteteti u kosmos, nakon što se na raketi Sojuz dogodila havarija zbog čega je hitno morala da sleti u Kazahstan, navode danas izvori u kosmičkoj industriji.

„U aprilu, astronaut iz UAE definitivno neće leteteti na MS S. Neće leteti jer nema kosmičkog broda“, rekao je za Tas s neimenovani izvor.

U međuvremenu, medicinskim ispitivanjima u Moskvi potvrđeno je da je posada Sojuza MS-10 dobrog zdravstvenog stanja nakon havarije, prenosi ruska agencija pozivajući se na izvore u kosmičkoj industriji.

„Odmah nakon što su stigli u Moskvu, članovi posade su imali dodatne lekarske preglede, koji su potvrdili da su dobro“, rekao je neimenovani izvor.

Pre dva dana, raketa Sojuz pristala je u Kazahstan nakon što je prilikom lansiranja na Međunarodnu svemirsku stanicu došlo do havarije na nosaču.

Raketa je lansirana sa kosmodroma Bajkonur u Kazastanu, a šest sati kasnije je trebalo da pristane u Međunarodnu svemirsku stanicu, ali je došlo do kvara na motoru otiskivača nekoliko minuta nakon lansiranja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar