U trendu

Astronauti Keli i Kornjenko se vraćaju posle 340 dana u svemiru

Američki astronaut Skot Keli i njegov ruski kolega Mihail Kornjenko treba večeras da napuste Medjunarodnu svemirsku stanicu (MSS) posle rekordnog boravka od 340 dana na ovoj stanici čiji je cilj bio da pripreme buduću misiju na Marsu.

Posle oproštajne ceremonije, oni će se ukrcati na ruski Sojuz koji će ih vratiti na Zemlju.

Povratak Sojuza u stepi u Kazahstanu predvidjeno je za 5.27 po centralnoevropskom vremenu u sredu.

Astronaut američke svemirske agencije NASA Skot Keli (52) i Mihail Kornjenko (55) stigli su na stanicu 27. marta 2015. godine. Tokom svog dugog boravka, oni su redovno bili podvrgnuti lekarskim pregledima i nizom testova i analiza da se ispita dugoročni efekat mikrogravitacije na ljudski organizam.

Uzorci njihovih telesnih tečnosti uzeti su pre odlaska u svemir, a zatim su uzimani redovno tokom misije i nastaviće da budu uzimani više od godinu dana posle njihovog povratka na Zemlju.

Brat blizanac Skota Kelija, bivši astronaut Mark Keli, takodje je na Zemlji učestvovao u ovom ispitivanju. Svi podaci sakupljeni od dva brata treba da pruže referentne podatke  o fiziološkim efektima dugoročnog boravka  u svemiru.

U intervjuu prošlog četvrtka, Skot Keli je rekao da se dobro oseća psihički i da bi mogao da ostane još sto dana, i više, u skučenom prostoru Medjunarodne svemirske stanice.

On je ipak rekao da je nestrpljiv da se vrati i ponovo bude sa svojom porodicom i prijateljima. On je rekao i da mu jako nedostaje tekuća voda, zbog čega je lična higijena otežana.

„To je kao da sam godinu dana proveo na kampovanju u šumi“, rekao je Keli.

U stanju slabe gravitacije kapljice vode lebde u vazduhu i pri kontaktu s telom se čvrsto priljube uz kožu zbog čega je tuširanje jako teško. Astronauti se zato peru vlažnim sundjerima.

Bestežinsko stanje ima i poznate efekte na mišiće i gustinu kostiju, smanjuje mišićnu masu i mineralnu gustinu kosti zbog čega astronauti moraju redovno da vežbaju.

Keli i Kornjenko će boraviti najduže na stanici od kada je prvi astronaut došao na nju 2000. godine. Medjutim, oni nisu potukli rekord za boravak u svemiru.

Najduže je u svemiru boravio Rus Valerij Poljakov, koji je ostao 437 dana, ili 14 meseci, na bivšoj ruskoj svemirskoj stanici Mir 1994. i 1995. godine. 

Medjunarodna svemirska stanica teška je 400 tone i velika je kao fudbalski teren, a počela je da radi 1998. Životni prostor je jednak prostoru „boinga 747“. Ona se nalazi na 370 kilometara iznad Zemlje koju okružuje 16 puta dnevno brzinom od 28.000 kilometara na sat. Posada od šest astronauta se rotira svakih šest meseci.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar