U trendu

Atentator iz Brisela učestvovao i u napadima u Parizu

Belgijski mediji javljaju da je drugi atentator koji se razneo eksplozivom juče na briselskom aerodromu Nažil Lahraui, takodje učesnik u novembarskim pokoljima civila u Parizui saradnik uhapšenog pariskog atentatora, islamističkog ekstremiste Salaha Abdeslama.

To javljaju dnevnik De Standard i tv mreža RTL, pozivajući se na policijske izvore, ali belgijsko tužilaštvo još nije potvrdilo ovu informaciju.

Belgijska policija i dalje traga za trećim teroristom koji je pobegao pre atentata na briselskom aerodromu u kojem je poginulo 11 i ranjeno više desetina lica.

Mediji su najpre javili da je to Lahraui, ali je belgijsko tužilaštvo stavilo do znanja da se identitet tog teroriste još ne zna.

Lahrauija je u odsustvu belgijski sud već ranije osudio na petnaest godina zatvora zbog učešća u džihadu u Siriji i vrbovanja više osoba za odlazak i uključivanje u redove ekstremističke Islamske države u Iraku i Siriji.

Tragovi ADN Lahrauija su otkriveni na eksplozivu koji je policija pronašla u skrovištima terorista posle pokolja u novembru u Parizu.

Lahraui i Abdeslam su zajedno bili u džihadu u Siriji i odande su se preko Italije, Hrvatske, Madjarske i Austrije u septembru prošle godine vratili u Evropu.

Lahraui je otišao u Siriju u februaru 2013. a od 4. decembra za njim tragaju francuska i policije više evropskih zemalja.

Naknadno je utvrdjeno da je on, zajedno s Abdeslamom i Alžircem Mohamedom Belkaidom, uspeo da prodje kontrolu policije zahvaljujući lažnim ispravama na kojima je stajalo ime Sufijan Kajal.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.