U trendu

Atina: Nismo razljutili Rusiju

Grčka je danas demantovala da je razljutila Moskvu time što je razmatrala zahtev SAD da zabrani Rusiji korišćenje vazdušnog prostora za prevoz pomoći Siriji.

„Niko nije izrazio nezadovoljstvo ili izneo neki negativan komentar“, naveo je u saopštenju portparol Ministarstva spoljnih poslova Konstantinos Kutras.

Moskva je u utorak saopštila da je zatražila objašnjenje od NATO članica Grčke i Bugarske, nakon što je Sofija zabranila Rusiji korišćenje njenog vazdušnog prostora, a Atina objavila da su SAD zatražile i od Grčke da uradi isto.

„Ako neko – u ovom slučaju naši grčki i bugarski partneri – imaju bilo kakve sumnje, onda bi naravno, trebalo da objasne u čemu je problem“, izjavio je za Interfaks zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Mihail Bogdanov.

Grčka je objavila da je američki zahtev dobila između 1. i 24. septembra.

Portparol grčke vlade je za AFP rekao da je Rusija prvo zatražila da koristi grčki vazdušni prostor pre 25 dana, a potom je odlučila da koristi alternativni pravac.

Bugarska je juče odbacila ruski zahtev za korišćenje bugarskog vazdušnog prostora za letove kojima bi Rusija dostavljala pomoć Siriji, „zbog ozbiljnih zabrinutosti oko sadržaja koji se prevozi tim avionima“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.