U trendu

Atina: Sukobi, suzavac na protestu zbog Prespanskog sporazum

ATINA – Na demonstracijama u Atini protiv Prespanskog sporazuma o promeni imena Makedonije danas su izbili sukobi – učesnici protesta su bakljama, „molotvljevim koktelima“, kamenicama, farbom zasuli policiju koja je odgovorila suzavcem.

Protesti se održavaju ispred grčkog parlamenta, a pojedini demonstranti su pokušali da se popnu na stepenice zgrade, ali ih je policija odbila.

Jedan muškarac, ogrnut grčkom zastavom, napao je velikom palicom policiju, dok su drugi zamahivali zastavama sa drvenim jarbolima i udarili policajce.

Devet policajaca je povređeno.

Okupljenima se obratio bivši grčki premijer Antonis Samaras, s rečima: „Protestujemo radi onog za šta znamo da je pravedno“, prenosi „Katimerini“, podsećajući da Samaras oduvek zastupa „tvrd“ stav u pogledu imena Makedonije.

Organizatori su se nadali da će broj demonstranata danas premašiti 600.000, ali je za sada njihov broj manji, prenosi grčki list.

Organizatori su najavili da će 3.000 autobusa doputovati iz severne Grčke, ali je policija nešto posle 14:00 sati saopštila da je samo 300 autobusa na putu ka Atini.

Još 60 autobusa se ka grčkoj prestonici kreće iz pravca Peloponeza, navodi „Katimerini“ pozivajući se na informacije sa rampi za naplatu putarine.

Demonstranti su se okupili ispred zgrade grčkog parlamenta za koji se očekuje da sutra počne raspravu o ratifikaciji i da do petka glasa o tome, prenosi AP.

Na severu Grčke, poljoprivrednici su, u znak solidarnosti sa protestima u Atini, blokirali autoput koji vodi ka granici sa Makedonijom.

Oni protestuju zbog Prespanskog sporazuma koji su Grčka i Makedonija potigle u junu prošle godine, a koji iziskuje da bivša jugoslovenska republika promeni ime u Severna Makedonija, a da zauzvrat Grčka više ne postavlja prepreke na putu te zemlje ka pridruživanju NATO-u.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar