U trendu

Aung San Su Ći bi mogla da postane predsednica posle pregovora s vojskom

Dobitnica Nobelove nagrade za mir Aung San Su Ći možda će postati predsednica Mjanmara, pošto bi njena partija i vojska mogli da se dogovore o uklanjanju ustavne odredbe koja je sprečava da bude izabrana za šefa države.
Dve provladine televizije izveštavaju da bi pregovori Aung San Su Ći i vrhovnog vojnog komandanta Min Aung Hlainga mogli da imaju „pozitivne rezultate“, prenosi Gardijan.

Partija Aung San Su Ći, Nacionalna liga za demokratiju je ubedljivo pobedila oktobru, na prvim slobodnim izborima u Mjanmaru posle 25 godina.

Ona, medjutim, ne može da bude predsednica jer ustav predvidja da izvršnu funkciju ne može da ima neko čiji supružnik ili deca imaju strano državljanstvo. Pokojni suprug Su Ći, kao i njena dva sina, su Britanci.

Su Ći i Hlaing pregovaraju o suspendovanju tog ustavnog člana, koji može da bude izbrisan samo ako to podrži dve trećine poslanika. U mjanmarskom parlamentu 25 odsto mesta je rezervisano za vojsku, što znači da Nacionalna liga za demokratiju ne može sama da izglasa promenu.

„Mislim da će sve biti u redu. Pregovori će biti pozitivni za našu liderku Aung San Su Ći da postane predsednica“, izjavio je poslanik i član centralnog komiteta Nacionalne lige Kjav Htve.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.