U trendu

Aung San Su Ći se sastala s predsednikom da pripremi mirnu tranziciju

Aung San Su Ći čija partija je ubedljivo pobedila na prvim slobodnim izborima u Mjanmaru posle 25 godina sastala se danas sa odlazećim predsednikom zemlje Tein Seinom sa kojim je imala „otvorene i tople razgovore“ o pripremi mirne tranzicije, rekao je portparol predsednika.
„Razgovarali su o tome kako na miran način da se prenese vlast na novu vladu. Razgovori dve strane bili su topli i otvoreni“, rekao je posle sastanka portparol predsednika Je Htut. 

On je podsetio da od nezavisnosti zemlje 1948. nije bilo mirne političke tranzicije.

Kasnije danas Aung San Su Ći koju je vojna hunta držala 15 godinama u kućnom pritvoru, razgovaraće sa šefom vojske Min Aung Hlaingom. 

Ona je već razgovarala sa Šve Manom, predsednikom donjeg doma parlamenta.

Politički sistem Mjanmara, nasledjen od vojne hunte, ima dug tranzicioni period izmedju parlamentarnih izbora i stupanja na snagu nove vlade. Tako će predsednik Tein Sein ostati na svom mestu do marta, jer novi parlament koji treba da izabere novog predsednika neće preuzeti dužnost pre februara.

U nastojanju da se ne zameri svojim političkim protivnicima i da otvori put ka mirnoj tranziciji Aung San Su Ći nije organizovala veliku proslavu pobede svoje Nacionalne lige za demokratiju koja je osvojila skoro 80 odsto glasova na izborima, i brzo je pozvala na razgovore s ciljem nacionalnog pomirenja sa ključnim ljudima posthuntovskog režima.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir ne može da postane predsednica zbog Ustava koji zabranjuje tu fuknciju svakome čija deca imaju strana državljanstva, a sinovi Aung San Su Ći imaju britansko državljanstvo. 

Kada je 2011. vojna hunta u Mjanmaru donela odluku o svom raspuštanju time je dozvolila zemlji da izadje iz višedecenijske vojne diktature i izolacije. Ipak je politička moć do sada ostala koncentrisana u rukama bivših generala.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar