U trendu

Australija će platiti 70 miliona dolara izbeglicama

Australija je pristala da plati 70 miliona australijskih dolara za više od 1.900 izbeglica i tražilaca azila zatočenih na pacifičkom ostrvu Manus, što je jedna od najznačajnijih pravnih odluka o poštovanju ljudskih prava u toj zemlji.

„Smatra se da je ovo najveća nagodba oko kolektivne tužbe o ljudskim pravima u australijskoj pravnoj istoriji“, navela je kompanija Slejter i Gordon, koja je podnela tužbu u ime zatvorenika.

Sve izbeglice i tražioce azila koji u Australiju stignu brodom, tamošnje vlasti šalju u Papuu-Novu Gvineju ili na ostrvsku državu Nauru. U Kanberi kažu da na taj način odvraćaju migrante od pokušaja da se dokopaju Australije opasnim putovanjem krijumčarskim brodovima.

Glavni advokat kompanije Endruju Bejker smatra da ova nagodba pokazuje važnost pristupa pravdi.

„Iako nikakva količina novca ne bi u potpunosti odgovarala užasnim uslovima u kojima su zatvorenici živeli, nadamo se da će im današnja nagodba pružiti priliku da zatvore to crno poglavlje u životu“, dodao je Bejker.

Tužba koju su Slejter i Gordon podigli odnosi se na period od novembra 2012. do decembra 2014. godine.

To razdoblje uključuje i nemire, koji su izbili u februaru 2014. kad je teško povređeno više od 70 izbeglica.

Tokom trodnevnog nasilja policija je pucala na tražioce azila, a nekolicina je probodena nožem i prerezana su im grla kad su u njihov kamp ušli demosntranti.

Na ostrvu Manus i dalje se nalaze stotine izbeglica, a Australija ističe da niko od njih neće biti preseljen u Australiju, piše BBC, a prenosi Index.hr.

Centar na tom ostrvu trebao bi da bude zatvoren u oktobru ove godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.