U trendu

Australija: Navodna žrtva silovanja završila u bolnici

KANBERA – Australijanka Britani Higins (26) koja je govorila o navodnom silovanju pred parlamentom, a što je izazvalo proteste širom zemlje, dobila je pomoć stručnjaka za mentalno zdravlje.

Higins je, naime, primljena u bolnicu prošlog četvrtka, rekao je njen partner Dejvid Šarac, dodajući da je uzela odmor da se oporavi od „nekoliko meseci konstantnog političkog pritiska“, preneo je BBC.

Otkako je počela da govori u javnosti u februaru ona je pozvala na reformu parlamentarne kulture i inspirisala je ostale Australijanke da prijave svoje slučajeve seksualnih napada.

Nekoliko parlamentaraca u saveznom i lokalnim parlamentima su optuženi za seksualno uznemiravanje i neprimereno ponašanje prošle godine, uključujući ministra u vladi Kristijana Portera, koji je odbacio optužbe da je silovao devojku dok je bio tinejdžer.

Porter je u utorak povukao tužbu protiv australijske državne medijske mreže koja je izveštavala o slučaju silovanja.

Uprkos političkom pritisku, premijer Skot Morison je odbio da istraži tvrdnje protiv Portera, nakon što je policija odbacila slučaj jer je navodna žrtva preminula.

Morison je kritikovan zbog vladinog odgovora na navode Higinsove, koja je bila članica osoblja dvojice ministara.

Higins tvrdi da je silovao kolega u kancelariji pretpostavljenog 2019. godine, ali je sklonjena s tog mesta nakon što je prijavila silovanje ministarki obrane Linda Rejnolds, dobila je malo podrške i bila je pod pritiskom da napusti posao.

Rejnolds se kasnije izvinila Higinsovoj nakon izveštaja da ju je nazvala „lažljivom kravom“ povodom optužbi da nije dobila podršku na radnom mestu.

Premijer Morison je takođe morao da objasni zašto nije bio svestan navoda Higinsove o silovanju, a s obzirom da je nekoliko članova njegovog kabineta znalo za to.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.