U trendu

Australija: Obustava operacija u Siriji zbog obaranja aviona

Vojska Australije saopštila je danas da privremeno obustavlja vazdušne operacije u Siriji nakon što je američki avion oborio sirijsku letelicu.

„Iz mera predostrožnosti, operacije vazdušnih udara odbrambenih snaga Australije u Siriji se privremeno prekidaju“, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane, prenele su agencije.

Rusko Ministarstvo odbrane upozorilo je juče da će smatrati metom „svaki leteći objekat“ iznad Sirije u oblastima te zemlje gde su operativne njene vazduhoplovne snage.

Ministarstvo je istaklo i da suspenduje saradnju sa SAD u okviru memoranduma o sprečavanju incidenata na nebu iznad Sirije.

Rusko ministarstvo se oglasilo nakon što je u nedelju američki avion oborio sirijski vojni avion kod Rake.

Koalicija predvođena SAD saopštila je da je američki borbeni avion oborio u nedelju letelicu sirijskih snaga u južnom delu Rake, pošto je ona bombardovala snage koje se bore protiv Islamske države na severu Sirije.

„Avion sirijskih režimskih snaga „SU-22“ izbacio je u 18:43 sata bombe u blizini boraca Sirijskih demokratskih snaga južno od Tabka i u skladu sa pravilima angažovanja i kolektivne samoodbrane koalicionih snaga, američki „F/a-18E super hornet“ ga je odmah oborio“, navedeno je u saopštenju koalicionih snaga.

Dva sata ranije, snage lojalne predsedniku Bašaru el Asadu napale su Sirijske demokratske snage (SDF) u gradu Dža Din, južno od Tabka, stoji u saopštenju.

Tom prilikom, kako se tvrdi, ranjen je određen broj boraca SDF i oni su proterani iz grada, prenela je agencija AFP.

„Letelica koalicije je potom zaustavila napredovanje prorežimskih snaga upotrebom sile“, kaže se u saopštenju.

Sirijska vojska je prethodno objavila da su koalicione snage, predvođene SAD, oborile sirijski vojni avion kod Rake.

Vojska je navela da je avion oboren u vreme sirijske borbene misije protiv ekstremista Islamske države.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar