Australija odbila da podrži bivšeg premijera Kevina Rada za kandidata za novog šefa UN

Foto: Beta

Australijska vlada odbila je danas da podrži kandidaturu bivšeg premijera Kevina Rada za novog generalnog sekretara UN, naslednika Ban Ki Muna.

Kandidatura Rada, laburističkog premijera od 2007. do 2010. i zatim 2013. na nekoliko meseci, objavljena je početkom meseca. Rad govori kineski i vodi institut o azijskoj politici u Njujorku.

Kandidati za mesto generalnog sekretara UN treba da dobiju podršku svoje vlade. Medju favoritima su Portugalac Antonio Gutereš, koji je vodio posle prve runde tajnog glasanja 22. jula u Savetu bezbednosti UN. On je ispred bivšeg slovenačkog predsednika Danila Tirka, medju 12 kandidata, medju kojima je i kandidat Srbije Vuk Jeremić.

Dvoje diplomata rekli su tada za agenciju AP da je posle prve runde glasanja na trećem mestu troje kandidata – Irina Bokova (Bugarska), Vuk Jeremić (Srbija) i Srdjan Kerim (Makedonija).

Savet bezbednosti do septembra bi trebalo da preporuči jednog kandidata za novog generalnog sekretara UN Generalnoj skupštini UN. U slučaju da ne može da se usaglasi oko jednog kandidata, više njih će izaći pred 193 članica na Generalnoj skupštini.

(Beta)

Ostavite komentar

Ostavite komentar