U trendu

Australija razmatra zabranu laptopova u kabinama aviona

Australijski premijer Malkom Turnbul izjavio je danas da njegova zemlja razmatra zabranu unošenja laptopova i tablet računara u kabine putničkih aviona, ali nije otkrio kada bi nova mera mogla da stupi na snagu.

Turbul nije želeo da objasni da li je odluka o zabrani unošenja električnih uredjaja u putničke kabine aviona povezana sa terorističkom pretnjom od Islamske države, o kojoj je američki predsednik Donald Tramp razgovarao sa ruskim diplomatama.

On je otkrio da njegova zemlja razmatra zabranu laptopova i tableta na letovima iz nekih zemalja Bliskog istoka, kao što su to učinile SAD i Velika Britanija.

Istovremeno, američke vlasti navode da će zabrana upotrebe računara i elektronskih uredjaja tokom letova za SAD biti proširena na Evropu i druga područja.

„Moguće je da će mere uvedene u martu biti proširene i na druga područja“, izjavio je Dejvid Lejpen, portparol američkog Ministarstva za unutrašnju bezbednost.

Američke vlasti su u martu zabranile putnicima iz deset aerodroma u osam arapskih zemalja i Turske upotrebu lap topova, tableta i drugih uredjaja većih od mobilnog telefona tokom leta za SAD.

Zvaničnica američkog ministarstva Ilejn Djuk danas će u Briselu o tom pitanju razgovarati sa evropskim kolegama.

Zabrana upotrebe računara mogla bi da izazove pometnju na evropskim aerodromima sa kojih za SAD nedeljno poleće više od 3.250 aviona.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike