U trendu

Australija razmatra zabranu laptopova u kabinama aviona

Australijski premijer Malkom Turnbul izjavio je danas da njegova zemlja razmatra zabranu unošenja laptopova i tablet računara u kabine putničkih aviona, ali nije otkrio kada bi nova mera mogla da stupi na snagu.

Turbul nije želeo da objasni da li je odluka o zabrani unošenja električnih uredjaja u putničke kabine aviona povezana sa terorističkom pretnjom od Islamske države, o kojoj je američki predsednik Donald Tramp razgovarao sa ruskim diplomatama.

On je otkrio da njegova zemlja razmatra zabranu laptopova i tableta na letovima iz nekih zemalja Bliskog istoka, kao što su to učinile SAD i Velika Britanija.

Istovremeno, američke vlasti navode da će zabrana upotrebe računara i elektronskih uredjaja tokom letova za SAD biti proširena na Evropu i druga područja.

„Moguće je da će mere uvedene u martu biti proširene i na druga područja“, izjavio je Dejvid Lejpen, portparol američkog Ministarstva za unutrašnju bezbednost.

Američke vlasti su u martu zabranile putnicima iz deset aerodroma u osam arapskih zemalja i Turske upotrebu lap topova, tableta i drugih uredjaja većih od mobilnog telefona tokom leta za SAD.

Zvaničnica američkog ministarstva Ilejn Djuk danas će u Briselu o tom pitanju razgovarati sa evropskim kolegama.

Zabrana upotrebe računara mogla bi da izazove pometnju na evropskim aerodromima sa kojih za SAD nedeljno poleće više od 3.250 aviona.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar