U trendu

Australija: Vojska pomaze u domovima za stare zbog korone

KANBERA – Australija bi mogla da počne da koristi vojsku, koja bi pomogla u domovima za stare gde su izbila žarišta korona virusa, pošto je obolelo osoblje i primoralo brojne domove da uđu u režim lokdauna, izjavio je danas premijer Australije Skot Morison.

Vlada je pod pritiskom zbog širenja omikron soja u domovima za stare, a ministar za brigu o starima Ričard Kolbek, dobio je kritike nakon što je prisustvovao kriket meču umesto da se pojavi pred parlamentarnim odborom i razgovara o izbijanju žarišta, preneo je Rojters.

Morison je kazao da je zamolio ministre odbrane i zdravlja da razmotre na koji način bi vojska mogla da pomogne u domovima za stare, gde je brojno osoblje moralo da se samoizoluje zbog infekcija.

Premijer Australije je rekao da je oko 560 korisnika domova za stare umrlo otkako se pojavio omikron na kraju 2021. godine.

On je kazao novinarima da vojska nije „radna sila iz senke“ za ovaj sektor i usprotivio se „lakim rešenjima za teška pitanja“, dodavši da vlada treba da razmotri opcije.

„Kada ste premijer, ministar zdravlja, ministar odbrane, ministar za stare, morate da rešavate praktične stvari koje će da funkcionišu“, dodao je on.

Australijske odbrambene snage su već bile uključene u pandemijski odgovor, pa je tako general-pukovnik stavljen na čelo vakcinacione kampanje, a vojska je nadgledala da li se poštuje lokdaun u velikim gradovima.

Broj dnevnoobolelih slučajeva je pao danas širom Australije na najmanju brojku u više od mesec dana, sa 30.000 registrovanih slučajeva u najvećim državama.

Neke države još treba da objave brojke, ali se zasad zna da je u pretodna 24 sata preminuo 81 pacijent.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.