U trendu

Australija žali zbog odluke Francuske da povuče ambasadora

KANBERA – Australija je danas poručila da žali zbog odluke Pariza da povuče svog ambasadora u Kanberi i naglasila da poštuje odnos sa Francuskom sa kojom će, kako je rečeno, nastaviti saradnju po mnogim pitanjima od zajedničkog interesa.

„Sa žaljenjem konstatujemo odluku Francuske da opozove svog ambasadora u Kanberi. Australija poštuje svoj odnos sa Francuskom. Radujemo se ponovnoj saradnji u sa Francuskom u mnogim pitanjima od zajedničkog interesa, zasnovanim na zajedničkim vrednostima „, navelo je ministarstvo inostranih poslova u saopštenju, prenosi Rojters.

Francuska je prethodno saopštila da je odlučila da povuče svoje ambasadore iz SAD i Australije na konsultacije nakon što je Kanbera sklopila bezbednosni sporazum sa SAD i Velikom Britanijom, nazvan Aukus, koji podrazumeva i isporuku novih nukelarnih pormornica i okončanje dogovora o nabavci francuskih podmornica vrednog 40 milijardi dolara.

Ministar spoljnih poslova Francuske Žan Iv Le Drijan saopštio je da je ovakav potez predsednika Emanuela Makrona usledio zbog ozbiljnosti situacije, a ranije je ocenio i da je da tom odlukom Australija „zarila nož u leđa“ Francuskoj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.