U trendu

Austrija za jacanje vojske i iskljucenje Rusije iz SWIFT-a

BEČ – Nacionalni savet bezbednosti Austrije izjasnio se danas za veće investiranje u odbranu i vojsku kao i za isključenje Rusije iz međunarodnog platnog prometa Swift, ako oko toga bude postignut dogovor u EU.

Austrijski kancelar Karl Nehamer je uveren da isključenje iz Swift-a nije „odlučujuća“ sankcija, već da će već usvojene sankcije naneti štetu Rusiji.

On je ukazao da je dogovoreno u EU da se deluje protiv ruskih oligarha i diplomata.

Tako će biti zamrznuta imovina oligarha i oni će biti proterani iz EU.

Preneo je da je predsednik Francuske Emanuel Makron rekao da oko Jelisejske palate žive brojni ruski oligarsi, koji to više neće moći da budu.

Nehamer je kazao da tim merama želi da se postigne promena stava u okruženju predsednika Vladimira Putina.

“Postoji mnogo razumnih ljudi u Rusiji”, uveren je on rekavši da je Putin napravio grešku napadom na Ukrajinu, jer je mislio da EU neće moći da reaguje.

Austrijski kancelar Karl Nehamer, nakon sednice, preneo je da je Nacionalni savet bezbednosti osudio rat u Ukrajini.

Kada je reč o najavljenim simetričnim i asimetričnim kontramerama protiv zapada, koje je najavila Moskva, Nemaher računa da se radi o uvozu u Rusiju, što je, kaže, moguće savladati.

Asimetrične mere, dodaje, mogle bi biti sajbernapadi, sajber špijunaža i ekonomska špijunaža, na šta su austrijske službe pripremljene.

Inače zahtev za jačanje odbrane zemlje je podnet jedinstveno od strane svih opozicionih stranaka, uz podršku vladajućih Narodne partije (OVP) i Zelenih.

Tako se zahteva pokrivanje minusa u vojnom budžetu, usvajanje vanrednog paketa za investicije u visini od milijardu evra još tokom ove godine, kao i povećanje vojnog budžeta od iduće godine za milijardu evra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar