U trendu

Austrijanci i dalje žele Van der Belena za predsednika

BEČ – Većina Austrijanaca želela bi da se predsednik Austrije Aleksander van der Belen ponovo kandiduje na ovogodišnjim predsedničkim izborima.

Čak 63 odsto želi ponovnu kandidaturu Van der Belena, a 64 odsto ga smatra „predsednikom svih Austrijanaca“.

Istraživanje instituta „Market“ pokazuje da su pristalice Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) i Zelenih ponajviše za ponovnu kandidaturu Van der Belena, ali postoji i većina među biračima Narodne stranke (OVP).

Jedino su glasači Slobodarske partije (FPO) protiv Van der Belena i njegove ponovne kandidature.

Bivši lider Zelenih pobedio je na predsedničkim izborima, u drugom krugu, 4.decembra 2016. sa 53,8 odsto protiv kandidata FPO Norberta Hofera.

Od tada rasla je popularnost Van der Belena, ali je, zbog pandemije, pomalo smanjena podrška – oni koji su trostruko vakcinisani značajno više podržavaju predsednika, nego što to čine izlečeni i delimično vakcinisani.

Za sada je neizvesno hoće li se Van der Belen uopšte kandidatovati za drugi mandat, kao ni ko bi mu mogao biti protivkandidat.

Svakako OVP i SPO, dve najveće stranke, nije u interesu, ako se Van der Belen kandiduje da postave protivkandidata, jer bi pretrpele poraz.

Jedino je izvesno da će FPO izaći na izbore sa svojim kandidatom za predsednika Austrije, a to će najverovatnije učiniti i antivakserska stranka „MFG“, koja je tek ušla na političku scenu Austrije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar