U trendu

Austrijska ministarka letos plesala s Putinom, a sada…

VAŠINGTON – Austrijska ministarka spoljnih poslova Karin Knajsel sredinom avgusta je plesala a ruskim predsednikom Vladimirom Putinom na svom venčanju, a sada je otkazala putovanje u Moskvi zbog – špijunskog skandala, navodi „Vašington post“.

Ples šefice austrijske diplomatije s ruskim predsednikom letos je izazvao čuđenje širom kontinenta, inače duboko skeptičnog u pogledu ruske spoljne politike, svega nekoliko meseci nakon navodnog pokušaja ubistva bivšeg ruskog špijuna u Engleskoj, podseća američki dnevnik.

Austrijska vlada je, međutim, saopštila da je Knajselova otkazala putovanje u Rusiju, planirano za sledeći mesec, i pozvala na razgovor predstavnika ruske diplomatske misije u Beču.

Ministarka inostranih poslova Austrije otkazala je posetu Rusiji jer su austrijske vlasti otkrile aferu u koju je umešan pukovnik austrijske vojske koji je, kažu, decenijama špijunirao za Ruse.

Knajsel je trebalo da boravi u Moskvi 2. i 3. decembra, kako bi učestvovala na jednom forumu dijaloga civilnog društva, koji je najavljen prilikom posete predsednika Rusije Vladimira Putina Beču u junu.

Ona je, međutim, sada upozorila da bi, ako se sumnje austrijske vlade kad je o špijunaži reč pokažu kao osnovane, to „ozbiljno opteretilo bilateralne odnose između Austrije i Rusije“.

Istovremeno, Rusija je porekla da išta zna o „špijunskom skandalu“ i pozvala na razgovor austrijskog ambasadora u Moskvi.

Skandal bi, ocenjuje „Vašington post“, mogao da označi prekretnicu u odnosima između Rusije i nove austrijske vlade.

Američki list navodi da je Beč ranije težio ka neutralnosti u spoljnim poslovima, pokušavajući da održi veze i sa Rusijom i sa njenim saveznicima u EU.

„Ali, kada su koalicija Narodne partije desnog centra i krajnje desničarske Slobodarske partije stekle kontrolu nad vladom prošle godine, ta zemlja je usvojila niz stavova očigledno smišljenih sa ciljem da se približi Moskvi“, piše „Vašington post“.

Američki list primećuje i da su, nakon trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke u Solzberiju ove godine, mnoge zapadne zemlje proterale ruske diplomate, ali ne i Austrija, kao i da je Beč izrazio protivljenje sankcijama EU Rusiji.

Austrija je, napominje američki dnevnik, bila viđena i kao moguća veza između Moskve i Vašingtona i mesto susreta ruskog i američkog predsednika.

(Tanjug)

1 komentar
  1. Anonimni

    Pitanje: Kom zanatu je politika najsličnija?

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike