U trendu

Austrijski ministar žali zbog Inckovog poteza u BiH

ZAGREB – Šef austrijske diplomatij Aleksadar Šalenberg, koji danas boravi u Zagrebu, izjavio je da žali zbog najnovije odluke Visokog predstavnika za BIH Valentina Incka o kažnjavanju negiranja genocida, dok je njegov hrvatski domaćin neodređenije rekao da Hrvatska podržava „svaku odluku koja doprinosi miru, stabilnosti i suživotu u BiH“, prenela je Hina.

Odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko je pozivajući se na tzv. bonska ovlašćenja nametnuo dopune Zakona o krivičom postupku o zabrani i kažnjavanju negiranja genocida u BiH.

Šalenberg smatra da bi BiH sama morala da stvori pretpostavke da joj više ne treba visoki predstavnik koji bi imao takva ovlašćenja koja, kako je rekao, sežu dosta daleko.

„Iako emotivno i mentalno to možemo da shvatimo, žalim da se moralo posegnuti za takvim merama“, rekao je austrijski ministar spoljih i međunarodnih poslova na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim hrvatskim kolegm Gordan Grlić Radmaom.

Grlić Radman je, pak, rekao da, ako odluka Valentina Incka koji „dosad nije koristio bonska ovlašćenja na koje ima pravo“, ide u smeru „saradnje, traženja onog rešenja koje će zadovoljiti sve potrebe koje se očekuju od Visokog predstavnika, a to je stabilna, funkcionalna i prosperitetna BiH, onda pozdravljaju svaku odluku koja doprinosi miru, stabilnosti i suživotu tri konstitutivna naroda i ostalih građana BiH“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.