U trendu

Austriju čeka maratonska, oštra i skupa predizborna kampanja

Austriji predstoji maratonska, oštra i skupa predizborna kampanja, najteža od uspostavljanje Druge Republike.

Glavne političke partije će voditi 130 dana kampanju do prevremenih parlamentarnih izbora zakazanih za 15.oktobar.

Predviđeno je više od 100 nastupa na televizijama, više od 300 predizbornih skupova, zbog čega lideri vodećih stranaka otkazuju ili skraćuju odmore.

Novi lider Narodne partije Austrije (OVP) Sebastijan Kurc najverovatnije će odustati od kompletnog odmora, te će tokom leta voditi predizbornu kampanju, i ako stigne, samo nedelju dana, provesti na planinama u Južnom Tirolu u Italiji ili jedrenju u Hrvatskoj.

I kancelar i lider Socijaldemokratske partije (SPO) Kristijan Kern je otkazao planirani odmor na Ibici, te će samo tokom „produženog“ vikenda boraviti na jezeru Mišteter jez, te će voditi celog leta predizbornu kampanju.

Samo lider Slobodarske partije (FPO) Hajnc-Kristina Štrahe ne nemarava da odustane od planiranog odmora sa porodicom na Ibici, ali će ga skratiti na maksimalno 10 dana.

Tokom odmora on će, kako je najavljeno, predizbornu kampanju voditi preko fejsbuka.

Kurc će, odmah nakon skupštine OVP 2.jula, započeti „Turneju kroz Austriju“, tokom koje će obići sve pokrajine i ostvariti, kako se najavljuje, milion ličnih kontakata.

I Kern namerava pojačano da obiđe celu Austriju pod motom „kancelar dolazi direktno do vas“.

Štrahe, čije su turneje i nastupi pod šatorima legendarni, preti da izgubi borbu po pitanju direktnih susreta sa biračima.

FPO je prva stranka koja je već započela kampanju plakatima pod motom „On daje veću bezbednost“ se Štrahe lično obraća građanima.

Time je FPO prva ušla u predizbornu kampanju.

I Kurc namerava tokom izborne kampanje da bude što prisutniji, dok SPO još okleva, najpre što nije utvđen tim za vođenje predizborne kampanje, a i zato što nedostaje novac, pa se čuva za, kako se očekuje, brutalno „finale“.

Što se budžeta, tiče je Kurc u predizbornoj kampanji najbolje postavljen, jer dobija novac, navodno, u velikoj količini iz privrede.

Konkurencija, kako prenose mediji, procenjuju da će skupiti više od 20 miliona evra.

Partijska kasa SPO je zato mnogo praznija, zbog čega je Kern želeo izbore tek iduće godine.

Trenutno stranka prikuplja novac kako bi imala najmanje 10 miliona evra za predizbornu trku.

I FPO nije u najboljoj situaciji po pitanju novca, jer ova stranka „finansijski iskrvavila“ zbog maratonske izborne kampanje za predsednika Austrije.

FPO će morati da uzme kredite kako bi skupila neophodnih 15 miliona evra za planiranu predizbornu kampanju.

Međutim, od sve tri stranke je FPO partija sa najiskusinijim predizbornim timom, koji godi generalni sekretar Herbert Kikl kojeg prijatelji slave kao „genija“, a protivnici nazivaju „rasejačem otrova“.

Pored njega u timu koji će voditi kampanju su prethodni kandidat za predsednika Austrije Norbert Hofer i šefovi pokrajinskih odbora FPO.

Kurc će svoju predizbornu kampanju sam voditi, a pomagaće mu najbliži saradnici, koje je skoro uveo u najviša tela OVP.

U SPO je potpuo nejasno ko će upravljati predizbornom trkom, a tuča između službenika kancelarije kancelara i centrale stranke dovela je do nastajanja pravog haosa i mržnje među timovima.

Nakon ove tuče za sada je odlučeno da kampanju vodi Georg Nidermilbihler, menadžer stranke.

Strategija SPO je jasna da u predizbronoj kampanji ne dozvoli diskusije o mogućoj koaliciji sa FPO, koja je i bila razlog za tuču, već će se umesto toga ići na jasno pozicioniranje Kerna kao jedinog koji može sprečiti ulazak slobodaraca u vladu.

Kurc tokom predizborne kampanje želi da se predstavi kao mlada, simpatična snaga austrije, koji, kao jedini, može i želi da sprovede hrabre reforme.

Dodatno on namerava da se pozicionira i kao protivnik daljeg prijema izbeglica, čime namerava da „ukrade“ birače od FPO.

Slobodarci nameravaju Štrahea da prikažu kao „jedinog pouzdanog političara“, i ujedno pored ekonomskog i socijalnog programa na kraju predizborne trke snažno će, kako najavljuju mediji, voditi kampanju protiv stranaca.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.