U trendu

AUT: Pocelo postavljanje satora, opstina preti blokadom puta

BEČ – Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije počelo je sa postavljanjem šatora u cilju rešavanja problema sa smeštajem izbeglica, usled velikog rasta broja migranata, a postavljanje protiče uz protest pogođenih opština koje prete i blokadom autoputa.

U pokrajini Gornja Austrija, konkretno u opštini Sankt Georgen im Atergau, gde su, na prostoru prihvatnog centra, postavljeni šatori, jer gradonačelnik Ferdinand Ajgner rekao da se suprostavlja toj meri.

On je ukazao da se u prihvatnom centru nalazi već 150 mladih izbeglica, a u obližnjoj ranijoj bolnici 70 dece iz Ukrajine.

„Sada još postaviti šatore za do 100 ljudi je previše“, kaže Ajgner.

On je dogovorio protest sa ostalim strankama u opštini i gradonačelnicima susednih opština protest.

„Branićemo se. Sagledaćemo situaciju i onda ćemo, ako bude potrebno, blokirati autoput“, rekao je Ajgner.

I u pokrajini Koruška je najavljeno postavljanje šatora naišlo na protivljenje i pobunili su se gradonačelnici više opština, koji kažu da ministar unutrašnjih poslova Gerhard Karner sprovodi mere bez da ih je uopšte informisao.

Kritike za postavljanje šatora usledile su i iz opozicije, koja tvrdi da su šatori dokaz neuspele politike azila.

I Visoki komesarijat UN za izbeglice (UNHCR) preko tvitera poručuje da je nerazumljivo što Austrija postavlja šatore za smeštaj izbeglica.

UNHCR tvrdi da broj osoba pod opskrbom države gotovo nije porastao, uz kritiku da pokrajine stavljaju premalo smeštaja na raspolaganje.

Pokrajina Forarlberg je najavila da na njenoj teritoriji neće biti šatora za izbeglice, već da se analiziraju alternative, od dodatnih smeštanih kapaciteta do kontejnera.

I pokrajina Tirol želi, umesto šatora, da potraži još zgrada za smeštaj tražilaca azila.

Savezne vlasti zbog velikog rasta broja tražilaca azila, čiji broj je, kako kažu, veći nego 2015, traže od pokrajina povećanje smeštajnih kapaciteta.

Pošto na proteklom sastanku sa predstavnicima pokrajina nije bio postignut dogovor, ministar Karner se odlučio na postavljanje šatora na arealima smeštaja za izbeglice pod upravljanjem nadležne savezne agencije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.