U trendu

Avaz „otkriva“ šta će Server predložiti Bajdenu

SARAJEVO – Posle najave današnjeg sastanka u američkom Kongresu, koji treba da da preporuke administraciji predsednika Džoa Bajdena o politici prema Zapadnom Balkanu i Srbiji, a uz učešće veterana u promovisanju albanskih interesa na Kosovu, sarajevski Dnevni avaz već „otkriva“ šta će biti Serverova preporuka.

Avaz, naime, piše da će Server predložiti da „Srbija i Kosovo i Metohija treba da se priznaju međusobno i razmene ambasasdore“, što nije nikakvo iznenađenje, osim što sarajevski list citira, u prvom licu, šta će još Server reći, a ipak ne navodi ko mu je izvor.

Server, prema sarajevskom listu, taj predlog očekivano iznosi u kontekstu spoljno političke orijentacije Srbije, pa nekako „uvezuje“ kosovsko pitanje sa navodnom politikom svstavanja Srbije s Rusijom i Kinom:

„Sve što sam predložio, biće lakše ako Srbija pomogne. Ako (Aleksandar) Vučić nastavi da preferira autokratiju i svrstavanje s Rusijom i Kinom, Evropljani i Amerikanci moraće da pronađu prilike da ubrzaju dan kada će Srbija biti predana stvarnoj demokratiji kod kuće i boljim odnosima sa susedima. Glavni američki cilj dijaloga je uzajamno priznavanje i razmena ambasadora. Bajden i Angela Merkel trebalo bi eksplicitno da objave ovaj cilj i pritisnu članice EU koje nisu priznale KiM da izjave da će priznati KiM najkasnije kada to učini i Srbija. Članstvo u UN će zahtevati od Amerikanaca da uvere Rusiju i Kinu da ne stavljaju veto“, navodno će, „saznaje“ Avaz, reći Server.

Avaz dodaje i da će Server „pozvati buduću administraciju SAD na snažniji angažman kada je reč o sprečavanju secesije Republike Šrpske, unutrašnjim reformama u smislu slabljenja entiteta, te punom priznavanju državnosti Kosova i Metohije“.

Sarajevski list dalje navodi da će Server navesti da Dejton danas služi samo interesima „etničkih pljačkaških barona“, od kojih „jedan naoružava svoju državu za odcepljenje, drugi ga ohrabruje, a treći se žali“.

„SAD bi trebalo da pritisnu Evropljane da sankcionišu one koji zagovaraju nezavisnost Republike Srpske, da ojačaju i premeste svoje trupe, uz vidljivu podršku SAD, u Brčko, kako bi blokirali secesiju“, navodi se da će reći Server.

Kako će Odbor za spoljnu politiku „primiti“ Serverove predloge biće poznato nakon sastanka, mada ni tu nema većih iznenađenja, imajući u vidu da Odbor vodi Eliot Engel, takođe percipiran kao albanski lobista, a da su na sednicu pozvani i Medlin Olbrajt i Janoš Bugajski, čiji angažman po pitanju Kosova, bilo oficijelan, bilo kao nevladin, je dobro poznat.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.