U trendu

Avganistan: Novinarima prete i talibani, i vlast

KABUL – Talibani su danas uputili pretnju avganistanskim novinarima koje optužuju da su se svrstali uz Nacionalnu direkciju za bezbednost (NDS) u Kabulu, a navodno je i šef obaveštajne službe upozorio medije koji podržavaju pobunjenike.

U saopštenju portparol talibana Zabiulah Mudžahid upozorio je avganistanske novinare koji objavljuju, kako kaže, „jednostrane vesti“ u znak podrške avganistanskoj obaveštajnoj službi, da prestanu sa tim ili će se suočiti sa posledicama, prenosi AP.

SAD i Britanija su na ovo reagovale preko svojih ambasada u Kabulu i osudile talibansku pretnju koja dolazi samo dva dana nakon Svetskog dana slobode štampe.

„Snažno podržavamo nezavisne avganistanske medije. Najoštrije osuđujemo kontinuirano nasilje i pretnje medijima i pokušaje talibana da ućutkaju novinare“, objavio je na Tviteru američki otpravnik poslova u Kabulu Ros Vilson.

Istovremeno, avganistanska organizacija koja zagovara slobodu medija (NAI) izrazila je zabrinutost zbog izjava koje je navodno dao šef NDS, kritikujući neke medije koje je optužio za promovisanje pobunjeničke propagande.

Komentare šefa obaveštajne službe Ahmada Zie Siraja tvitovao je Arif Rahmani, poslanik koji je prisustvovao privatnom sastanku parlamentaraca sa šefom NDS-a.

Rahmani je rekao za AP da su poslanici na sastanku Siraja pitali o navodnim protalibanskim izveštavanjima nekih medija, a šef NDS-a je izjavio da će biti ozbiljnih pravnih posledica po one koji promovišu terorističku propagandu.

On je napomenuo da zvaničnik nije posebno imenovao takve medije, a iz NDS nisu komentarisali ove navode.

Avganistan se smatra jednom od, po novinare, najopasnijih zemalja na svetu, a prema podacima UNESKO-a, od 2006. godine tamo je ubijeno čak 76 novinara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.