Aviokompanije širom sveta prizemljuju Boing 737maks 8

ADIS ABEBA – Aviokompanije širom sveta, među kojima su i Velika Britanija, Kina i Indija prizemljile su avione tipa Boing 737 maks 8, dok se ne otkrije uzrok pada aviona „aviokompanije Etiopija“ u kojem je stradalo 157 ljudi.

Iako je uzrok nesreće još uvek nepoznat, aviokompanija Etiopija odlučila je da prizemlji avione dok ne dođu do novih informacija, preneo je AP.

„Kineska civilna avijacija“ se odlučila na isti korak, i takođe sa neba sklonila avione tipa Boing 737 maks 8.

Korišćenje ovih aviona stopirano je u Omanu, kao i Norveškoj.Norveški „Air Shuttle“ kaže da je prizemljio avione na preporuku evropskih avijacijskih vlasti.

Malezijske vlasti su objasnile da su suspendovani svi letovi bilo da dolaze ili odlaze iz zemlje, zbog dve fatalne nesreće ovim avionima u manje od pet meseci.

Zvaničnici severnokorejske aviokompanije „Easter jet“ kažu da su se na takav korak odlučili na takav korak zbog zabrinutosti klijenata.

Aviokompanije u Kini i Indoneziji, kompanija „Aeromeksiko“, brazilska „Gol“, kao i indijska „Jet aviokompanija“ su takođe prizemljili svoje boinge.

Aviokompanije u Britaniji kažu kako nadgledaju situaciju, ali da su kao meru predostrožnosti izdali instrukcije da se stopiraju svi komercijalni letovi Boing 737 maks 8.

Australija je otkazala sve letove Boinga 737 maks 8 koji ulaze ili izlaze iz zemlje.
Iz Boinga su rekli da nema potrebe za povlačenjem aviona i da neće slati nova uputstva kupcima.

Poslali su tehnički tim na mesto nesreće kako bi pomogli istrazi.

Američki aero stručnjaci pridružili su se istrazi o uzrocima pada aviona u Etiopiji, u kojem je poginulo 157 ljudi.

Osoblje iz federalne administracije avio saobraćaja(FAA) stiglo je na mesto nesreće i pridružilo se istrazi.

Iz FAA su rekli kako očekuju da „Boing uskoro završi poboljšanje automatizovanog sistema protiv zastoja za koji se sumnja da je uzrok nesreće.

Jedan očevidac je rekao da je video dim iz zadnjeg dela aviona, pre samog pada.“Avion se dva puta okrenuo u vazduhu, zatim se na zadnjem delu pojavio dim, udario je u zemlju i eksplodirao“, rekao je očevidac Tamrat Abera.

Istraga je u ponedeljak na mestu pada pronašla dve crne kutije, od kojih je jedna delimično uništena, renosi AP..

Nesreća se dogodila samo šest minuta pošto je avion uzleteo iz prestonice Etiopije. Iz aviokompanije kažu da je glavni pilot uputio poziv za pomoć, ali da su posle toga izgubili kontakt.

Stradali su državljani iz čak 35 zemalja, među njima i jedan Srbin.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike