U trendu

Avion Er Azije pao zbog greške u opremi i delovanja posade

Greška u opremi i nemogućnost posade da kontroliše letelicu izazvala je rušenje aviona „A320-200“ aviokompanije „Er Azija“ prošle godine, kada je poginulo svih 162 putnika i članova posade, pokazuje danas objavljen izveštaj indonežanskih vlasti.

Avion na letu „QZ8501“ srušio se u Javansko more, po olujnom vremenu 28. decembra, tokom rutinskog leta od indonežanskog grada Surabaje do Singapura.

Za avionom je pokrenuta velika međunarodna potraga, u koju su bili uključeni brodovi i avioni više država, a ometali su je jake struje i loše vreme.

Tela 56 osoba koje su se nalazile u avionu nikada nisu pronađena.

U svom konačnom izveštaju, indonežanski Nacionalni komitet za bezbednost u saobraćaju saopštio je da su loše održavanje i greška u sistemu koji kontroliše upravljanje avionom glavni faktori udesa letelice, preneo je AFP.

Kada su dobili četvrto upozorenje da nešto nije u redu sa sistemom koji pomaže u kontroli kormila, piloti su pokušali da resetuju kompjuterski sistem, ali su istovremeno uključili autopilota, što je izazvalo oštro obrtanje aviona, koga više nisu mogli da kontrolišu.

U izveštaju se dodaje da je sa komponentom koja je imala grešku, bilo 23 problema u proteklih 12 meseci, pozivajući se na podatke o održavanju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.