U trendu

Avioni NATO izveli simulaciju presretanja ruskih aviona

BRISEL – Britanski, francuski i nemački borbeni avioni izveli su simulaciju presretanja ruskih aviona na nebu iznad Zapadne Evrope, u okviru NATO vežbe sa ciljem odvraćanja ruskih letelica od ulaska u saveznički vazdušni prostor i pokazivanja napora Evrope da integriše svoju protivvazdušnu odbranu.

U vežbi koja je održana juče učestvovali su piloti iz 10 članica NATO sa avionima koji su nosili rakete vazduh-vazduh.

Oko 60 aviona NATO uglavnom iz evropskih članica spremno je da brani vazdušni prostor Alijanse, navodi Rojters i dodaje da se NATO suočava sa dramatičnim povećanjem ruske vazdušne aktivnosti na njegovim granicama od pripajanja Krima Moskvi 2014. godine, a 2016. godine zabeleženo je rekordnih 870 presretanja u NATO vazdušnom prostoru.

Agencija dodaje da Rusija ovog meseca održava najveće vojne vežbe od pada Sovjetskog Saveza u kojoj učestvuje oko 1.000 aviona.

„NATO je relevantan i to nije teoretski“, rekao je general potpukovnik španskog vazduhoplovstva Ruben Garsija Servent novinarima u belgijskom vojnom avionu dok su italijanski avioni „evrofajter“ leteli blizu kokpita kako bi simulirali presretanja.

Kasnije su se vežbi priključili i britanski „tajfuni“ i francuski „miraži“.

„Nismo uvek uspevali da pokažemo poreskim obveznicima da imamo sredstva i kapacitete da zaštitimo građane“, rekao je on za Rojters tokom retkog prikazivanja letačkih presretanja u javnosti.

Poslednji incident dogodio se 7. septembra kada su dva američka aviona ispratila su dva ruska bombardera iznad Arktičkog okeana.

NATO će održati svoje najveće vežbe od 2002. godine u oktobru i novembru u Norveškoj i u njoj će učestvovati više od 40.000 vojnika.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike