U trendu

Azimov: RF pažljivo prati normalizaciju stanja u regionu

ZAGREB – Ruska Federacija danas pažljivo prati proces normalizacije stanja u regionu, izjavio je ambasador Ruske Federacije u Hrvatskoj, Anvar Azimov, istakavši da je Moskvi drago da se korak po korak grade dobrosusedski međudržavni odnosi i da jača sistem multilateralne saradnje na osnovu zajedničkih ekonomskih interesa.

„Nažalost, moramo da konstatujeo da nakon skoro dvadesetogodišnjeg prisustva NATO na Balkanu ovaj region nije postao mnogo sigurniji. Čak se u članicama NATO-a u ovom delu Evrope deo stanovništva boji novih sukoba, a čitava balkanska politika alijanse, umesto borbe protiv novih izazova i pretnji te smanjivanja potencijala za nove konflikte, zapravo je usmerena protiv Rusije“, izjavio je Azimov u intervjuu za hrvatski portal Novosti.

On je to rekao odgovarajući na pitanje koliko Ruska Federacija mže da učini na uklanjanju ratnog nasleđa i sprečavanju nekih novih sukoba na području bivše Jugoslavije.

Rusija, dodao je, preduzima sve moguće mere u kontaktima sa zapadnim partnerima, koriste svoju ulogu u UN-u, OSCE-u i drugim međunarodnim organizacijama kako ne bi dozvolili destabilizaciju situacije na Balkanu i kako bi garantovali poštovanje međunarodnog prava u regionu.

„Rusija aktivno radi na postkonfliktnom obnavljanju regije i još 1990. i 1991. Moskva je preduzimala aktivne diplomatske napore kako bi normalizirala situaciju u bivšoj SFRJ. Međutim, kolaps S S SR-a i događaji koji su usledili nisu dopustili Rusiji da dalje nastavi da radi na deeskalaciji krize, pa je inicijativa prešla na zemlje Zapada, a sukobi, koji su postali jedni od najkrvavijih u istoriji moderne Evrope, nisu se mogli izbeći“, reakao je ruski diplomata u Hrvatskoj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar