U trendu

Babiš: Brod sa migrantima dođe, ITA zove EU, to nije rešenje

PRAG – Problemi Evrope sa migracijom biće od najvišeg značaja za birače na izborima za Evropski parlament narednog maja, izjavio je u intervjuu Rojtersu češki premijer Andrej Babiš.

On je ocenio da će ideje za dublju integraciju evrozone, poput zajedničkog budžeta, dodatno podeliti blok kojem je potrebno da se reformiše i spremi za konačni izlazak Velike Britanije iz Evropske unije.

Babiš je insistirao na tome da je migracija ipak i dalje najbitnije pitanje za EU.

„Po mom mišljenju, doći će do značajne promene na evropskih izbora. Postoji tiha većinakoja će glasati na antimigrantski način“, kazao je premijer Češke.

On je naveo da zemlje poput Španije, koje postaju destinacije migranata, zaslužuju pažnju i dodao da su antimigrantske promene već zabeležene u Italiji i Nemačkoj.

Babiš je rekao da i dalje postoji potreba da se u EU postigne dogovor o migracionoj politici.

„Ako je filozofija takva da kada brod dolazi, Italija onda traži od nekoliko zemalja da prime određeni broj migranata, to nije način da se to reši“, poručio je Babiš.

Rojters podseća da se Češka i druge centralnoevropske zemlje poput Mađarske, Poljske i Slovačke već dugo protive sistemu kvota koji je propisao Brisel za preraspoređivanje tražilaca azila.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.