U trendu

Bahrein: Rodbina osuđenih na smrt odrzala protest pred papom

ISA TAUN – Rodbina zatvorenika osuđenih na smrt i doživotnu robiju u Bahreinu održala je danas manji protest ispred povorke pape Franje koja se kretala ulicama Isa Tauna, tražeći slobodu za političke zatvorenike, javlja Rojters.

Nepoznato je da li je papa video protestne plakate dok se njegova povorka kretala od njegove rezidencije do skole u Isa Taunu, gde se kasnije obratio đacima i učenicima.

Video snimak protesta, na kojem je bilo nekoliko žena i dece, objavio je Bahreinski institut za ljudska prava i demokratiju u Londonu, u saradnji sa raspuštenom opozicionom grupom u Bahreinu – Al Vefak.

Na jednom od plakata je pisalo: „Tolerancija, koegzistencija je praksa, ne samo slogan. Oslobodite političke zatvorenike, oslobodite Hasana Mušaimu, prekinite sa verskim fanatizmom“.

Mušasima, nekada lider opozicije, osuđen je na doživotnu kaznu 2011. godine zbog antivladinih protesta, u kojima je uglavnom učestvovala šitska zajednica, koju je slomila monarhija sunita.

Pre nego što je papa došao u Bahrein u četvrtak, porodice zatvorenika osuđenih na smrt zamolili su ga da javno govori protiv smrtne kazne i da brani prava političkih zatvorenika tokom boravka u toj azijskoj zemlji.

On je to i uradio u svom prvom obraćanju u petak predstavnicima Vlade Bahreina i diplomatskom koru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar