U trendu

Bajden demonstrantima u Memfisu: Nasilje nije rešenje, sačekajte rezultate istrage

VAŠINGTON – Predsednik SAD Džo Bajden pozvao je demonstrante u Memfisu, u državi Tenesi, da ostanu mirni i sačekaju rezultate istrage ubistva Tajra Nikolsa, koji je 10. januara preminuo u bolnici, podlegavši ranama koje je zadobio usled policijskog nasilja.

„Zajedno sa porodicom Tajra Nikolsa pozivam na mirne proteste. Bes je razumljiv, ali nasilje nije prihvatljivo,“ saopštio je Bajden 26. januara, dok Tenesi i cele SAD iščekuju javno objavljivanje video snimka hapšenja koje je dovelo do smrti Nikolsa.

Video će biti objavljen u petak uveče po lokalnom vremenu.

„Muka mi je od onoga što sam video,“ saopštio je šef istražnog biroa Tenesija Dejvid Rauš, koji je već imao priliku da se upozna sa sadržajem snimka.

Postupanje policajaca je bilo „apsolutno užasno“, dodao je Rauš.

Porodica Tajra Nikolsa i porodični advokat Antonio Romanuči su takođe imali prilike da pogledaju video.

„Bestidno, neprekidno, su tukli ovog mladića puna tri minuta, “ izjavio je Romanuči.

Dvadesetdevetogodišnjeg Tajra Nikolsa, Afroamerikanca, oca četvorogodišnjeg deteta, je 7. januara zaustavila policijska patrola dok je fotografisao zalazak sunca u obližnjem parku.

Petorica policajaca koji su zaustavili Nikolsa su bili takođe Afroamerikanci.

Nakon koškanja sa policijom, Nikols je bio uhapšen, ali se ubrzo našao u kritičnom stanju, pa je prebačen u bolnicu.

Nikols je nakon tri dana, 10. januara, podlegao zadobijenim povredama.

Policajci koji su uhapsili Nikolsa su otpušteni i optuženi za ubistvo drugog stepena, nanošenje teških telesnih povreda, kidnapovanje sa nanošenjem teških telesnih povreda, zloupotrebu službenog položaja i policijsko nasilje.

Kalifornijski advokat Adante Pontije je rekao da slučaj ubistva crnog muškaraca kog su ubili crni policajci „retko bude u vestima.“

„Ovaj slučaj dokazuje da se ne radi samo o odnosu belaca i crnaca, već da postoji dinamika moći koja igra ulogu sama po sebi, bez obtira na rasu policijaca,“ zaključio je Pontije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.