U trendu

Bajden i Dragi u Beloj kuci istakli jedinstvo saveznika

VAŠINGTON – Italijanski premijer Mario Dragi i američki predsednik Džozef Bajden istakli su tokom razgovora u Beloj kući transatlantsko jedinstvo u odgovoru na rusku invaziju na Ukrajinu, prenosi Gardijan.

„Veze između naše dve zemlje će uvek biti jake i, ako ništa drugo, ovaj rat u Ukrajini ih je ojačao. Ruski predsednik Vladimir Putin je mislio da može da nas podeli. Nije uspeo, zajedno preduzimamo akcije“, rekao je Dragi Bajdenu, navodi britanski list.

„Vi ste dobar prijatelj i veliki saveznik“, rekao je Bajden, uz napomenu da su svi saveznici uložili dodatne napore da se suprotstave Rusiji, prenosi AP.

Italijanski premijer je još rekao da bi lideri trebalo da rade na „mogućnosti uspostavljanja primirja i ponovnog pokretanja nekih kredibilnih pregovora“.

On je dodao da „u Italiji i Evropi sada ljudi žele da stave tačku na ove masakre i ovo nasilje“.

Bajden nije ponovio ove Dragijeve stavove, a američki zvaničnici su otvoreno skeptični da u ovom trenutku postoji način da se pregovori ponovo pokrenu, navodi AP.

SAD takođe povećavaju svoju vojnu pomoć Ukrajini uz dvopartijsku podršku Kongresa, a zvaničnici administracije koriste agresivniju retoriku kada govore o ratu, ocenjuje američka agencija.

Tako je ministar odbrane SAD Lojd Ostin nedavno rekao da SAD žele “ da vide Rusiju oslabljenu do tačke u kojoj neće moći da uradi stvari poput invazije na Ukrajinu“.

Različiti tonovi oko Ukrajine odražavaju geografsku blizinu Italije ratu i dublje ekonomske veze sa Rusijom, koja obezbeđuje 40 odsto prirodnog gasa ovoj zemlji, a u Italiji takođe raste skepticizam u vezi sa slanjem oružja Ukrajini, navodi AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.