U trendu

Bajden i Si razgovarali 90 minuta

VAŠINGTON/PEKING – Telefonski razgovor koji je trajao 90 minuta između predsednika SAD Džozefa Bajdena i njegovog kineskog kolege Si Đinpinga imao je za cilj da omogući da kanali komunikacije ostanu otvoreni, saopštila je danas Bela kuća.

Ton razgovora bio je pun poštovanja i iskren, bez predavanja i snishodljivosti, rekla je sekretarka za štampu Bele kuće DŽen Psaki, preneo je Rojters.

Dvojica državnika razmatrali su mogućnosti kako da konkurencija između dve najrazvijenije svetske ekonomije, ne preraste u sukob, objavila je Bela kuća, preneo je Glas Amerike.

SAD su saopštile da će dela pokazati može li se prekinuti zastoj u odnosima dve super-sile koji su na najnižem nivou u poslednjih nekoliko godina.

Bela kuća je ukazala da su Bajden i Si održali obimnu i stratešku diskusiju, uključujući oblasti u kojima se interesi dve države podudaraju i razilaze.

Razgovor je bio usredrećen na ekonomska pitanja, klimatske promene i globalnu pandemiju kovida-19.

Kineski državni mediji objavili su da je Si preneo Bajdenu da američka politika prema Kini nanosi, kako je precizirano, ozbiljne poteškoće odnosima dve države.

Navedeno je da su se obe strane saglasile da održavaju česte kontakte kao i da osnaže komunikaciju.

Kina i SAD trebalo bi da iskažu stratešku hrabrost, svest i političku odvažnost kako bi doprineli da se kinesko-američki odnosi nađu na putu stabilnog razvoja što je pre moguće, navodi se u izveštajima kineskih državnih medija, kako prenosi Glas Amerike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.