U trendu

Bajden izabrao iskusnog diplomatu Vilijama Barnsa za šefa CIA

Izabrani predsednik SAD Džo Bajden objavio je danas da je izabrao karijernog diplomatu Vilijama Barnsa za direktora Centralne obaveštajne agencije (CIA).

Bivši ambasador u Rusiji i Jordanu Barns, 64, ima 33-ogodišnju karijeru u Stejt departmentu za vreme republikanskih i demokratskih predsednika. On je napredovao u diplomatskoj službi i postao državni sekretar pre nego što je otišao u penziju 2014. i postao šef Karnegi fondacije za medjunarodni mir (Carnegie Endowment for International Peace).

U jeku previranja u Stejt departmentu posle preuzimanja dužnosti Donalda Trampa u januaru 2017. godine Barns je ćutao do prošle godine kada je počeo sa pisanjem jako kritičkih članaka o politici administracije Donalda Trampa u publikacijama, Forin afers (Foreign Affairs) i drugim.

„Bil Barns je izuzetni diplomata sa više decenija iskustva na svetskoj sceni u održavanju naše zemlje bezbedne i sigurne. On deli moje duboko uverenje da obaveštajna služba treba da bude apolitična i da posvećeni obaveštajni profesionalci koji služe našoj naciji zaslužuju zahvalnost i poštovanje“, napisao je Bajden.

On je rekao da će Barns doneti znanje, prosudjivanje i perspektivu potrebnu da se suprotstavi pretnjama pre nego što stignu do SAD, i da će američki narod spavati mirno sa njim kao sledećim direktorom CIA.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.