Bajden primoran da informacije traži zaobilaznim putem

VILMINGTON – Odbijanje Donalda Trampa da sarađuje sa novoizabranim predsednikom primorala je Džoa Bajdena da potraži neobična zaobilazna rešenja kako bi se pripremio za stupanje na vlast za devet nedelja, kada će ga sačekati problem sve veće opasnost po javno zdravlje i izazovi nacionalne bezbednosti, piše AP.

Nakon što mu je odbijen pristup zvaničnom brifingu obaveštajnih službi koji se tradicionalno priređuje za novoizabrane predsednike, Bajden je u utorak održao virtuelni sastanak sa obaveštajnim, bezbednosnim i diplomatskim ekspertima. Nijedan od njih trenutno ne radi za vladu, što ostavlja otvorenim pitanje da li je Bajden upoznat sa aktuelnim informacijama o opasnostima sa kojima se zemlja suočava.

Potpredsednica Kamala Haris prisustovala je nešto formalnijem brifingu u utorak kao članica Obaveštajnog odbora Senata, ali je uprkos tome dobila ograničene informacije o pretnjama po zemlju koje će Bajden naslediti.

U jeku najgore pandemije u proteklih sto godina, administracija Donalda Trampa sprečava saradnju Bajdena sa kriznim štabom, zbog čega Bajdenovi predstavnici planiraju da se sastanu sa farmaceutskim kompanijama u toku ove nedelje. Oni žele da utvrde na koji je način najbolje distribuirati bar dve vakcine stotinama miliona Amerikanaca, što je najveći logistički izazov sa kojim se jedan predsednik po stupanju na vlast suočava u poslednjih nekoliko generacija.

Bajden i njegov tim rade na neuobičajen način, prilagođavajući se trenutnoj situaciji, kako bi uradili sve što je u njihovoj moći da se pripreme za suočavanje sa izazovima koje novoizabranog predsednika očekuju po preuzimanju vlasti u januaru.

Bajden je na otvaranju virtuealnog sastanka održanog u utorak rekao da nije dobio izveštaje koje je do sada trebalo da dobije i da se sprema da nasledi „podeljenu zemlju i svet u rasulu“.

„Zato ste mi svi vi potrebni“, istakao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.