U trendu

Bajden: SAD dugoročno jačaju vojno prisustvo u Evropi

MADRID – Američki predsednik DŽozef Bajden izjavio je danas po dolasku na samit NATO u Madridu da SAD dugoročno jačaju vojno prisustvo u Evropi, uključujući Veliku Britaniju, Španiju, Poljsku i baltičke zemlje.

„Danas najavljujem da će Sjedinjene Države poboljšati položaj naših snaga u Evropi i odgovoriti na promenu bezbednosnog okruženja, kao i da će ojačati našu kolektivnu bezbednost“, rekao je Bajden, prenosi agencija AP.

Najavio je da će Vašington poslati dve dodatne eskadrile F-35 u Veliku Britaniju i uspostaviti štab 5. armije u Poljskoj.

„U Poljskoj ćemo uspostaviti stalni štab, 5. armijski korpus SAD, i ojačati kompatibilnost SAD-NATO na celom istočnom krilu“, poručio je Bajden.

Potvrdio je da će SAD povećati broj razarača u Španiji sa četiri na šest i da će ojačati važdušnu odbranu i druge kapacitete u Nemačkoj i Italiji.

Dodao je da SAD pojačavaju i svoje rotaciono raspoređivanje trupa u baltički region.

Precizirao je da SAD jačaju svoju prisutnost u Evropi, kako bi ojačale regionalnu bezbednost nakon ruskog napada na Ukrajinu.

Na sastanku sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom u Madridu, Bajden je rekao da je „NATO jak i ujedinjen, a koraci koje će preduzeti tokom ovog samita dodatno će povećati njihovu zajedničku snagu“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.