Bajden: SAD su se vratile, kao i transatlanstko partnerstvo

MINHEN – Predsednik SAD Džozef Bajden uputio je večeras, sa Minhenske bezbednosne konferencije (MSC), jasnu poruku svetu da su se „SAD vratile“ i da se „vratilo transatlanstko partnerstvo“.

„Ne gledamo više u prošlost, već samo u budućnost. Transatlantski savez je snažna osova naše zajedničke bezbednosti i blagostanja“, objasnio je Bajden, prvi predsednik SAD koji je učestvovao na MSC, koji se ove godine zbog pandemije održava virtualno.

Partnerstvo SAD i Evrope je stub svega čemu se nadamo da ćemo postići u 21.veku, poručio je on.

Bajden je ukazao da su danas izazovi drugačiji i da se svet nalazi na tački refleksije.

„Imamo nove krize koje zahtevaju našu pažnju. Ne možemo se fokusirati samo na takmičenje velikih sila, već na sve izazove koji postoje. Nema sumnje da će SAD tesno sarađivati sa svojim partnerima u EU i da će sarađivati sa glavnim gradovima od Rima do Ria u suočavanju sa izazovima“, naglasio je on.

Istakao je da su SAD u potpunosti privržene NATO savezu, i s tim u vezi pozdravio to što Evropa investira više u svoje vojne sposobnosti.

„Stojimo iza Člana 5, i jasno je da napad na jednog od nas predstavlja napad na sve nas“, istakao je Bajden.

Najavio je da će zaustaviti povlačenje američkih vojnika iz Nemačke i kazao da će neke odluke ranije administracije promeniti.

Kazao je da će SAD morati da obnove svoju ekonomsku moć, vrate se u međunarodne organizacije, i zastupaju svoje vrednosti širom sveta.

„Uveren sam da će demokratija pobediti. Moramo pokazati da demokratija može i dalje da bude odgovor na izazove i u današnjem svetu“, rekao je američki predsednik.

Bajden je naveo da će takmičenje sa Kinom postati još intenzivnije, ali i da veruje da će globalni sistem koji su izgradile SAD i Evropa sa svojim partnerima biti konkurentan.

„Možemo pobediti u trci za budućnost, ali su potrebna istorijska partnerstva. Moramo se suprostaviti merama Kine, moramo da se pridržavamo svi istih pravila. Moramo se zalagati za demokratske vrednosti i suprostaviti onima koji žele monopole, koji žele da učine tlačenja normalnim“, naglasio je on.

Tako, dodaje, neophodno je postupiti i prema napadima iz Rusije.

„Ruski lideri žele da svi misle da smo korumprirani, korumpirani kao i oni, ali svet zna da to nije tako. Putin želi da oslabi evropski projekat, NATO savez, i transatlanstku saradnju“, istakao je Bajden.

Za Kremlj je, prema njegovim rečima, lako da vrši pritisak na pojedinačne zemlje, ali ne i na transatlanstki savez.

Ukazao je da SAD podržavaju teritorijalni integritet Ukrajine.

Rekao je da izazov, koji predstavlja Rusija, nije isti kao Kina, i da se ne radi više o sukobu Istoka i Zapada, da neko želi konflikt, već o budućnosti u kojoj svako može sam da odlučuje kojim putem želi.

„Ne možemo se vraćati svetu blokova, moramo sarađivati ako želimo pobediti pandemiju. Treba nam novi štem brže reakcije na biološke pretnje. Borba protiv klimatskih promena je globalna egzistencijalna kriza koja pogađa sve“, ukazao je on.

Bajden je ocenio da su poslednje četiri godine bile teške, ali da sada EU i SAD moraju verovati jedno drugom, i zajedno savladati izazove.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.