U trendu

Bajden: Svet najbliĹži nuklearnom Armagedonu od kubanske krize

VAĹ INGTON – Američki predsednik DĹžozef Bajden izjavio je da je rizik od nuklearnog uniĹĄtenja sveta na najviĹĄem nivou od kubanske raketne krize 1962. godine, poĹĄto ruski zvaničnici govore o mogućoj upotrebi taktičkog nuklearnog oruĹžja, u trenutku kada beleĹže značajnije neuspehe u osmomesečnom ratu u Ukrajini, prenosi Rojters.

Bajden je rekao da je ruski predsednik Vladimir Putin „momak koga prilično dobro poznaje“ i da se ruski lider „ne ĹĄali kada govori o upotrebi taktičkog nuklearnog oruĹžja ili bioloĹĄkog ili hemijskog oruĹžja“, navodi britanska agencija.

On je naveo da se svet nije suočio sa „mogucnošću Armagedona joĹĄ od Kenedija i kubanske raketne krize.“

Američki predsednik je sugerisao da je Putinova pretnja stvarna „jer se njegova vojska, moglo bi se reći, pokazala znatno slabija od očekivanog.“

Zvaničnici u SAD mesecima upozoravaju na mogućnost da Rusija upotrebi oružje za masovno uništenje u Ukrajini, jer se suočava sa nizom strateških neuspeha na bojnom polju, a ove Bajdenove primedbe predstavljaju najsnažnija upozorenja koja je američka vlada do sada iznela o nuklearnim rizicima, navodi Rojters.

Istovremeno, američki zvaničnici su ove nedelje saopštili da nisu uočili nikakve promene u ruskim nuklearnim snagama koje bi zahtevale odgovor u stanju pripravnosti američkih nuklearnih snaga.

„Nismo videli nikakav razlog da prilagodimo sopstvene strateške nuklearne pozcije, niti imamo naznake da se Rusija sprema da u ovom trenutku upotrebi nuklearno oružje“, rekla je u utorak sekretar za štampu Bele kuće Karin Žan Pjer.

Stručnjaci smatraju da je tokom 13-dnevne kubanaske raketne krize 1962., koja je usledila nakon američkog otkrića o tajnom razmeštanju nuklearnog oružja Sovjetskog Saveza na Kubi, svet do sada bio najbliži nuklearnom uništenju, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.