U trendu

Bajden tražio od Putina da preduzme nešto protiv hakera koji deluju iz Rusije

Predsednik SAD Džo Bajden razgovarao je telefonom s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i rekao mu da „mora nešto da preduzme“ protiv hakera koji delaju iz Rusije i da SAD zadržava pravo da „brani svoj narod i ključnu infrastrukturu“ od budućih napada, saopštila je Bela kuća.

Bajdenovo upozorenje Putinu je najvećim delom ponavljanje retorike sa prošlomesečnog sastanka u Ženevi, kada je ruskom lideru rečeno da će biti posledica ukoliko se hakerski napadi iz Rusije nastave. Od tada je bilo više napada, pa je Bajden pod pritiskom da učini nešto konkretnije.

Razgovor dva predsednika pokazuje koliko su pretnje koje predstavljaju hakerske grupe prerasle u ozbiljan bezbednosni izazov za Belu kuću.

Takodje, dogovoreno je i da se omogući isporuka humanitarne pomoći u Siriju.

Bajden je novinarima rekao da su SAD i Rusija „uspostavile način komunikacije koji omogućava razgovor kada jedna od strana misli da se kod druge dešava nešto što je pogadja“.

U saopštenju Kremlja povodom razgovora je navedeno da je Putin rekao da je Rusija spremna da se zajedno sa SAD bori protiv hakera ali da „američke agencije nisu uputile nijedan zahtev tokom prošlog meseca“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.