U trendu

Bajden vraca stare granice nacionalnim spomenicima

VAŠINGTON – Američki predsednik DŽo Bajden će vratiti stare granice za tri američka nacionalna spomenika čiju je povšinu bivši predsednik Donald Tramp smanjio, saopštila je Bela kuća.

Ovim potezom će se, kako je saopšteno, zaštititi više od 1,3 miliona hektara na jugu države Jute, odnosno nacionalni spomenici Medveđe uši i Veliko stepenište-Eskalante, kao i skoro 8.000 kvadratnih kilometara Severoistočnog kanjona i Nacionalnog pomorskog spomenika u Atlantskom okeanu pored obala Nove Engleske, prenosi agencija Rojters.

Tramp je pokušao da dozvoli bušenje, rudarstvo i komercijalni ribolov u područjima koja su deo rezervata prirode, i smanjio je površinu dva spomenika u Juti za 809.372 hektara na zahtev prvih ljudi te države, koju vode republikanci.

Bajden je, kada je stupio na dužnost, obećao da će preispitati Trampovu odluku da smanji granice spomenika, dok je ministarka za unutrašnje poslove Deb Haland ranije ove godine preporučila obnovu granica.

Prema saveznom zakonu, predsednici imaju ovlašćenje da jednostrano oforme ili izmene nacionalne spomenike, što njihovu zaštitu čini neizvesnom tokom vremena.

Guverner Jute Spenser Kok je izjavio da je razočaran odlukom Bajdena da proširi granice.

„Ove odluke jasno pokazuju nespremnost administracije da sarađuje i da sasluša one koji su najviše pogođenim ovakvom odlukom“, rekao je Kok.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar