Bajdenov tranzicioni tim kritikovao saradnju sa Pentagonom

Tranzicioni tim izabranog predsednika SAD Džoa Bajdena izrazio je nezadovoljstvo nivoom saradnje koju im pružaju zvaničnici Ministarstva odbrane navodeći da je došlo do „naglog prekida već ograničene saradnje“.

Bajdenov tranzicioni tim sastaje se sa zvaničnicima iz raznih agencija da dobije detaljne preglede programa i izazova koje će nova administracija naslediti, u procesu koji je počeo odloženo pošto je dugo Uprava za opšte poslove odbila zvanično da potvrdi da je Bajden pobedio na izborima, a tek kad se dobije ta potvrda može da počne rad na pripremi primopredaje izmedju odlazeće i dolazeće administracije.

Odlaganje se dogodilo jer je predsednik Donald Tramp odbio da prizna izborni poraz, a na čelu uprave se nalazi osoba koju je on imenovao.

Johanes Ejbraham, koji je izvršni direktor tranzicionog tima, rekao je novinarima da su Bajdenovi timovi u Ministarstvu odbrane saznali u četvrtak da su sastanci otkazani, i odmah su to prijavili. Ejbraham je zatražio da se nastave sastanci i zahtevi za informacije.

„Nemogućnost zajedničkog rada može da ima posledice daleko posle januara“, rekao je Ejbraham.

Pentagon je juče izneo drugačiju procenu. U saopštenju iz Pentagona navodi se da je uzajamno dogovoreno da bude praznična pauza koja počinje u subotu.

„Naš ključni fokus naredne dve nedelje je podržavanje neophodnih zahteva za informacije“ o operaciji Varp Spid i Kovid-19 da bi se garantovala glatka tranzicija, rekao je vršilac dužnosti ministra odbrane Kristofer Miler.

Medjutim, Ejbraham je uzvratio da nije bilo uzajamnog dogovora o prazničnom prekidu i da zapravo Bajdenov tranzicioni tim smatra da je važno da se brifinzi i drugi sastanci nastave za vreme tog period jer nema vremena za gubljenje.

Miler koji je postavljen tek pre pet nedelja kada je Tramp otpustio tadašnjeg šefa Pentagona Marka Espera rekao je da je ministarstvo posvećeno punoj i transparentnoj tranziciji i da radi na tome da odredi novo vreme za oko 40 intervjua sa 40 zvaničnika. Rekao je da je ministarstvo već imalo 139 intervjua i obezbedilo 5.300 stranica poverljivih podataka sa Bajdenovim timom.

Ejbraham je jasno rekao da Bajdenov tranzicioni tim nije zadovoljan tom odlukom.

Bajden preuzima predsedničku dužnost 20. januara.

„Mnoge agencije i ministarstva su olakšavale razmenu informacija i sastanke poslednjih nekoliko nedelja. Postojali su džepovi oklevanja i ministarstvo odbrane je jedno od njih“, rekao je Ejbraham.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.