U trendu

Bajkeri bliski Putinu krenuli u patriotsku vožnju od Moskve do Berlina

Nekoliko stotina ruskih bajkera kluba „Noćni vukovi“, lojalnih Kremlju, krenulo je danas u „patriotsku“ vožnju od Moskve do Berlina, uz nadu da će do 9. maja stići u glavni grad Nemačke.

Kolona ​​na čelu sa liderom i osnivačem kluba Aleksandrom Zaldastanovim, 60-godišnjim bajkerom sa nadimkom „Hirurg“, krenula je iz sedišta „Noćnih vukova“ na jugoistoku Moskve.

Neki su na svoje motocikle zalepili slovo „Z“, simbol „ruske specijalne vojne operacije“ u Ukrajini pokrenute u februaru 2022. godine.

Vožnja nazvana „Putevi pobede“ nosi i slogan ruske ofanzive u Ukrajini – „Da ne izneverimo svoj narod“.

Prema organizatorima, bajkeri planiraju 1. maja da prođu pored grada Volgograda, bivšeg Staljingrada, na Volgi, poprišta krvave bitke sovjetskih i nemačkih nacističkih trupa 1942-1943, koja je označila prekretnicu Drugog svetskog rata.

Bajkeri će potom nastaviti put ka donjeckoj oblasti, u Donbasu, poprištu teških borbi na istoku Ukrajine, gde nameravaju da podele humanitarnu pomoć ruskim civilima i vojnicima.

Vođa kluba je rekao da planiraju da završe vožnju 9. maja u Berlinu, na Dan pobede u Drugom svetskom ratu.

Zaldastanov, koji tvrdi da je prijatelj ruskog predsednika Vladimira Putina, nalazi se pod zapadnim sankcijama zbog podrške ruskoj aneksiji Krima 2014. i ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Njemu je u maju 2015. bio zabranjen ulazak u Poljsku. Tada je želeo da organizuje „pobedničku bajkersku vožnju“ širom Evrope. Zabrana je izazvala nezadovoljstvo ruske diplomatije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar