U trendu

Baka masovnog ubice sa Novog Zelanda otkriva kako je od zaluđenika za kompjutere postao terorista

Baka belog rasiste Brentona Taranta, koji je u Novom Zelandu počinio masakr nad 50 muslimanskih vernika, javno se izvinila zbog unukovih postupaka. Kao i njegova druga baka Džojs, Meri Ficdžerald (81) ne može da veruje da je njen unuk sposoban da ubije.

Ficdžerald, koja je u nedelju u svom stanu u Novom Južnom Velsu dala intervju za australijski kanal „Najn njuz“, kaže da je bila „zapanjena“ kada je saznala da je njen unuk odgovoran za napade u Krajstčerču.

– Teško nam je da se pomirimo s tim da je neko iz naše porodice sposoban da uradi tako nešto – izjavila je Tarantova baka.

Ona je rekla da je kao tinejdžer bio zaluđenik za kompjutere i da ga u periodu odrastanja nisu naročito zanimale devojčice.

– Brak je bio suviše naporan za njega – izjavila je ona.

Prema njenim rečima, Brenton je u periodu odrastanja u Graftonu (Novi Južni Vels) bio „normalno, srećno dete“, ali kada mu je otac umro od raka 2010, to je „ostavilo traga“ na njemu i posle toga je sedam godina putovao po Evropi i Aziji.

Pored nje je sedeo Tarantov ujak, koji se izvinio porodicama žrtava.

– Žalimo porodice mrtvih i povređenih i najradije bismo se zatvorili u kuću – rekao je on.

Istražitelji veruju da je Tarant dve godine planirao napade dok je živeo u Novom Zelandu.

– Pre 12 meseci vratio se u Grafton za sestrin rođendan, ali nismo primetili ništa čudno – otkriva njegova baka Meri Ficdžerald.

– Bio je onakav kakvog ga znamo. Ćaskali smo i zajedno večerali da bi proslavili događaj, a sada su svi očajni – kaže ona.

Porodica je saznala šta se desilo dok je gledala televiziju.

– Prvo sam pomislio da nije moguće, a onda sam video njegovu sliku… To nije dobro… To je nepopravljivo – izjavio je ujak ubice Teri Ficdžerald.

Druga Tarantova baba Džojs izjavila je za „Dejli mejl Australija“ da je bio „dobar dečko“ i da ju je nedavno posetio za Božić.

Njegova majka i sestra nalaze se u sigurnoj kući pod zaštitom policije, ali cela porodica pomaže istražiteljima da utvrde zbog čega se dečak sa sela pretvorio u ubicu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.