Balkanska ruta samo preusmerena

Fridrih Ebert fondacije (Friedrich Ebert Stiftung) saopštila je da tzv. Balkanska ruta nije zatvorena, kako je predvidjao sporazum izmedju Evropske unije i Turske, već je samo preusmerena ka Bugarskoj.

Tom temom, prema najavama samita EU, evropske diplomate će se baviti danas.

Po dogovoru, migranti nisu mogle dalje iz Srbije, a nakon zatvaranja zapadnih granica, zaustavljeni su u Bugarskoj.

O tome se detaljnije govori u izveštaju Fridrih Eberta na 26 strana o kojima će biti razgovora, ali diplomatski izvori kažu da osim otvorene diskusije „o eksternim aspektima“, za sada se na samitu ne nočekuju nikakve konkretne odluke.

Prema podacima Fridrih Ebert fondacije, od kraja 2016. u Srbiji se nalazilo 6.322, a u Bugarskoj 5.534 tražilaca azila, preneo je EurActiv.com.

U izveštaju su prikazane i mape nelegalnog pomeranja migranata koje se dogadjaju na bugarsko-turskoj granici prema Turskoj i na bugarsko-srpskoj granici prema Bugarskoj.

Takva pomerenja su zabeležena i na granici izmedju Srbije i Makedonije u oba smera, kao i izmedju Madjarske i Srbije prema Srbiji i na madjarsko-hrvatskoj granici prema Hrvatskoj.

Rezultat je, kaže  se u izveštaju, da su  Bugarska i zemlje koje su van EU – Makedonija i Srbija – „zatečene u sredini“ sa migrantima koji u njima ne žele da ostanu i dodaje da sledeći koraci zavise od dogovara EU sa Turskom.

Istovremeno, u tekstu se upozorava da je veliko pitanje mogu li se mehanizmi i strukture nasilnog odbijanja azilanata, koji se sada koriste duž cele Balkanske rute, održati.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike