U trendu

Balkon sa studentima u Americi pao zbog trulih drvenih greda

Balkon koji se srušio u kalifornijskom gradu Berkliju, ubivši pritom šest studenata iz Irske, pao je, prema prvim nalazima istrage, zbog trulih drvenih greda, izjavio je juče gradonačelnik tog grada Tom Bejts.

Gradonačelnik je rekao da istražitelji veruju kako drvo u gredama nije u vreme gradnje bilo pravilno impregnirano pa je usled vlage nastavilo da truli. Dodao je da je to izgleda osnovni razlog prekjučerašnje tragedije.

Balkon prepun ljudi, gostiju na rođendanskoj zabavi jednog irskog studenta, srušio se sa trinaest ljudi na trotoar sa visine od 15 metara, pri čemu je šest mladih poginulo a sedam njih ozbiljno povređeno.

Među njima je bilo pet Iraca, koji su u Berkliju bili u okviru letnjeg programa razmene studenata, a jedna od žrtava je bila devojka iz Kalifornije.

„Najverovatnije sve je uzrokovano kišom koja je oštetila potporne grede“, pojasnio je Bejts.

Građevinki inspektori Berklija označili su još dva balkona u istom naselju kao „građevinski nesigurne što predstavlja opasnost od rušenja“, i naredili njihovo rušenje. Druga dva balkona su označena crvenim oznakama opasnosti, i isključena iz upotrebe u tom apartmanskom kompleksu koji je završen 2007. godine.

Mesto nesreće posetio je Darik Houm, predsednik Asocijacije građevinskih inženjera Severne Kalifornije i izjavio kako je video polomljene drvene grede pod balkonom kako se krune u rukama istražitlja.

„Drvo je bilo trulo ili je pretrpelo takva oštećenja toliko da se raspadalo u njihovim rukama“, rekao je Houms. Dodao je da je vrlo neobično videti takva oštećenja u zgradi koja je tek 8 godina stara.

U državnim propisima Kalifornije nema odredbi koje bi nalagale bilo kakve inspekcije pošto zgrada već dobije upotrebnu dozvolu, osim u slučajevima velikih rekonstrukcija, rekao je Brajan Ferguson, zamenik direktora državnog stambenog preduzeća.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar