U trendu

Balonaši iz Ilinoisa: Balon nestao iznad Aljaske kada je vojska oborila objekat

SPRINGFILD – Klub balonaša amatera sa sedištem u američkoj državi Ilinois saopštio je da je jedan od njegovih malih balona nestao nakon što je poslednji put prijavio lokaciju iznad Aljaske u subotu, istog dana kada je američka vojska oborila neidentifikovani objekat u istom regionu, objavio je danas Si-En-En (CNN).
„Piko balon K9YO je poslednji put prijavljen 11. februara u 00.48 sati u blizini ostrva Hagemajster posle 123 dana i 18 sati leta“, navodi se na blogu Brigade balona iz Severnog Ilinoisa (NIBBB) od 14. februara.

CNN je naveo da nije uspeo da stupi u kontakt sa NIBBB.
Severnoamerička komanda vazdušno-kosmičke odbrane (NORAD) odložila je pitanja Savetu za nacionalnu bezbednost radi identifikacije objekata i nije imala dodatnih informacija, rekla je portparol američke severne komande i NORAD-a.

Mogućnost da bi taj balon mogao da bude jedan od tri neidentifikovana objekta koje je oborila američka vojska, prvi put je objavio „Aviejšn vik“ u četvrtak.
Američki predsednik Džozef Bajden izneo je u četvrtak svoje prve javne primedbe na tu temu i priznao da je trenutna procena obaveštajnih službi da su ta tri objekta najverovatnije baloni vezani za privatne kompanije, rekreaciju ili istraživačke institucije.

„Šaljemo mali predajnik, sa GPS praćenjem i antenom na balonu ispunjenom vodonikom“, piše na veb stranici NIBBB na kojoj se navodi da su njegovi članovi, od dece do odraslih, lansirali više od 25 balona od osnivanja grupe u junu 2021. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar