U trendu

Baloni za izviđanje koriste se više od jednog veka

NJUJORK – Kineski balon, koji je ove nedelje viđen kako lebdi iznad severozapada SAD podseća na to kako su baloni korišćeni za izviđanje više od jednog veka.

Kineski balon koji je ove nedelje viđen kako lebdi iznad Montane, Pentagon je opisao kao balon za prikupljanje obaveštajnih podataka, a Kina kao zalutali civilni istraživački vazdušni balon, preneo je „Njujork tajms“.

Bez obzira na njegovu namenu, balon podseća na to kako su vlade više od jednog veka koristile balone za nadzor i posmatranje, najčešće u vreme rata.

Tomas Paone, kustos kolekcije u Nacionalnom muzeju vazduhoplovstva i svemira u Vašingtonu, koja uključuje balone i vazdušne brodove, rekao je da iako se tehnologija balona promenila tokom vremena, misija posmatranja je konstanta.

Vojske Konfederacije i Unije koristile su balone za posmatranje kretanja trupa tokom, kako je Paone rekao, prvih organizovanih vojnih aktivnosti u SAD.

Unija je imala bolje resurse balona od Konfederacije, uključujući čamac za koji je bio vezan balon, što je predstavljalo ranu verziju nosača aviona.

Jedan od najčešće korišćenih balona Konfederacije je na kraju zaplenjen.

Baloni punjeni vodonikom bili su ključni tokom Prvog svetskog rata kako bi pomogli u usmeravanju artiljerijske vatre, uočavanju kretanje trupa i beleženju neprijateljskih položaja kao što su depoi i rovovi.

„Kao rezultat toga, baloni postaju cenjena meta neprijatelja“, rekao je Paone.

Japan je poslao 9.000 balona sa bombama iznad SAD u Drugom svetskom ratu.

U Mičigenu, Vajomingu i Teksasu pronađeno je 285 balona.

Oni su uzeli šest ljudskih života, kada je jedna porodica naišla na japansku balon bombu, poznatu kao Fu-Go, tokom piknika u Oregonu u maju 1945. godine.

Američki baloni za nadzor opremljeni infracrvenim i video kamerama u boji, poznati kao aerostati, bili su stalno prisutni u Avganistanu tokom rata. Baloni sa helijumom su prvi put korišćeni u Iraku 2004. godine, a upotrebljavani su i za praćenje južne granice SAD.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar